Торги за Донбас: чи протягнуть вибори в ОРДЛО без «Мінська»?

Читать на русском
Олексій Мельниквійськовий експерт

Ключовий момент цього конфлікту в тому, що навколо нього постійно проводяться якісь торги.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Олексій Мельник, аналізуючи заяву Віктора Медведчука на переговорах у Мінську про те, що спочатку Україна має ухвалити закон про вибори на Донбасі, а вже потім вирішувати питання безпеки.

«Оскільки Мінський формат базується на Мінських угодах, то перш за все в такому разі потрібно або скасовувати ці угоди, або дотримуватися послідовності, в якій безпека стоїть на першому місці. Не може бути переходу до політичного процесу без досягнення та виконання тих пунктів, які стосуються припинення вогню та відведення озброєнь», – пояснює Мельник.

При цьому, як підкреслив спеціаліст, наразі, крім критичних заяв та звинувачень щодо невиконання Мінських угод, обидві сторони чомусь продовжують говорити про те, що немає альтернативи «Мінську».

«З іншого боку, проблема не в тому, що не хочуть знайти альтернативу. Потрібно ж спочатку документ виписати, узгодити з нашими партнерами, а вже потім змусити поставити підпис або хоча б сісти за стіл переговорів», – зазначив експерт.

Політолог Ігор Петренко вважає, що сам закон можуть ухвалити, але питання в тому, чи зважиться Верховна Рада оголосити вибори на цих територіях.

«Це буде найбільш суперечливе питання, яке розколює державу й парламент. Скоріш за все, більшість у цьому питанні виступить проти», – вважає він.

Можливий такий варіант, як зазначив експерт, що на голосування це питання поставлять, але не проголосують.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко поообіцяв, що вибори на Донбасі пройдуть виключно в рамках українського законодавства.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: