Справа бійців «Торнадо»: змова влади проти добровольців чи боротьба з криміналітетом?

Читать на русском
Олександр Демʼянчук

Влада здійснювала спроби якимось чином приборкати озброєні одиниці та підпорядкувати їх, але багато з них вирішили діяти на власний розсуд.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олександр Дем’янчук, аналізуючи судовий процес над бійцями «Торнадо» та заяву активістів про підготовку нових заворушень біля будівлі суду в Києві.

«В Україні накопичилося дуже багато недержавної зброї й цілком зрозуміло, що це викликає реакцію влади, для якої неприйнятно, щоб, окрім неї, ще хтось мав право на насилля», – констатував політолог.

«Фактично, зараз з боку добровольчих батальйонів є спроби створити, образно кажучи, позадержавну державу, при цьому озброєну, й чинити будь-які розправи на власний розсуд», – вважає експерт.

На його переконання, навряд чи справа «Торнадо» є наступом влади. Враховуючи цілком можливу кризу, що насувається, ці недержавні безконтрольні організації становлять серйозну небезпеку.

Кримінал в «Торнадо»: війна стає великим бізнесом – експертКонфліктолог-міжнародник поділився міркуваннями стосовно скандалу з «Торнадо» та пояснив версії розформування батальйону.

«З боку влади це намагання взяти контроль над такими одиницями, як «Торнадо», в яких на руках зброя», – наголосив він.

Крім того, як зауважив Дем'янчук, складність у тому, що було стільки брехні з боку влади, що зараз, навіть якщо якісь матеріали щодо бійців є дійсно правдивими, їм уже не повірять.

При цьому політолог припустив, що заворушення є цілком імовірними, але вони навряд чи набудуть масштабного формату.

Як відомо, внаслідок отруєння газом під час нічних бійок під Оболонським райсудом, де слухалася справа бійців, постраждали 12 працівників поліції та 15 військовослужбовців Нацгвардії.

Бійці «Торнадо» підозрюються в створенні злочинної організації та скоєнні тяжких та особливо тяжких злочинів на території Луганської області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: