Чи наважиться Обама «озброїти» Україну перед завершенням каденції? Експерти

Читать на русском
Олександр Горбаткоголовний координатор «Донбас SOS»

Навряд чи політика Обами в питанні озброєння зараз зміниться, незважаючи на гучні заяви.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив лідер ГО «Донбас SOS» Олександр Горбатко, аналізуючи заклик президента США Барака Обами до РФ роззброїти сепаратистів на Донбасі й дані, згідно з якими США лідирують за поставками озброєння в Україну.

«В Америці не одна людина ухвалює рішення. Незалежно від того, що він захоче, зброї від США очікувати не варто. Та й навряд чи сам Обама наприкінці каденції змінить свою думку. Він архіобережний у цьому питанні», – переконаний Горбатко.

Як пояснив експерт, потрібно розуміти, що не лише Обама, а й усе європейське співтовариство вкрай обережно до цього ставиться.

«Це політичні ігри. Якби Обама пішов на такий крок, то одним із варіантів розвитку подій могла стати Третя світова війна. Навряд чи він хоче увійти в історію як президент, що підвів світ до цього. Є побоювання спровокувати Росію. Всі загравання Італії, Франції, Греції щодо Росії – це загравання на тлі загрози нової війни», – зазначив він.

США стали лідером із постачання озброєння в УкраїнуЗа два з половиною роки США направили в Україну військове обладнання на суму, що перевищує $117,5 млн.

Водночас політолог Василь Яблонський вважає, що зброю не нападу, але захисту ми можемо отримати.

«Наприкінці правління рішення приймаються легше, ніж ведення якоїсь подібної політики, коли ще є деякий час перебування на посаді», – зазначив він, акцентуючи, що до кінця президентського терміну Барак Обама може піти на такий крок.

Як відомо, в липні надзвичайний і повноважний посол України у США Валерій Чалий анонсував, що Україна має намір запустити спільне виробництво зброї зі Штатами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: