Зниження акцизів: чи стане простіше купити вживаний автомобіль? Прогнози експертів

Читать на русском
Олександр Каваексперт з питань транспорту

Насправді, після ухвалення закону про зниження акцизу на вживані автомобілі ввезти їх в Україну з Європи простіше не стане.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний транспортний експерт, колишній заступник міністра інфраструктури України Олександр Кава, аналізуючи закон про скасування акцизу на вживані автомобілі для українців.

«Мало хто з громадян України зможе скористатися нормами цього закону. Більше того, кількість дозволів на розмитнення на одну людину істотно обмежена», – констатував Кава.

За його словами, це дуже невелика поступка влади порівняно з тим, що могло бути.

«Закон не дозволяє створити вторинний ринок європейських автомобілів у нас в країні», – підкреслив експерт.

Мінінфраструктури врегулювало реєстрацію автомобілівМіністерство інфраструктури України врегулювало процес сертифікації транспортних засобів у країні.

«В принципі, для того, щоб здійснити таку покупку, людина має самостійно поїхати в Європу, знайти автомобіль, привезти і один раз за весь період розмитнити. Закон обмежує право громадян України скористатися ним за привілейованим розмитненням. Він не дозволяє професійну діяльність у цій сфері», – розповів Олександр Кава.

Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь також переконаний, що кардинальних змін чекати не варто.

«Це здешевить вживані автомобілі, але не сильно. Якщо подивитися на розрахунки, то можна побачити, що крім збору, який скасували, є ПДВ на імпортні товари. Тому очікувати, що імпортні автомобілі подешевшають удвічі, не доводиться», – вважає економіст.

Відзначимо, що закон передбачає зниження ставки акцизу на вживані автомобілі до: 0,102 євро за 1 куб. см для авто з двигуном об'ємом до 1 тис. куб. см (чинна ставка – 1,09-1,44 євро залежно від року випуску автомобіля); 0,063 євро для авто з двигуном об'ємом до 1,5 тис. куб. см (зараз – 1,37-1,76 євро); 0,267 євро – до 2,2 тис. куб. см (зараз – 1,64-2,44 євро); 0,276 євро – до 3 тис. куб. см (зараз – 2,21-4,99 євро); 2,209 євро – понад 3 тис. куб. см (зараз – 3,33-4,99 євро).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: