США не змінять ставлення до України, якщо Трамп стане президентом – експерт

Читать на русском
Система державного управління США влаштована таким чином, що в зовнішній політиці саме Білий дім має істотну перевагу. Президент може заветувати будь-який закон.

Багато прихильників Дональда Трампа, кандидата в президенти США від Республіканської партії, запевняють, що політика щодо України не зміниться в разі його обрання.

Про це пише у себе на сторінці в Facebook директор Центру перспективи Східної Європи Микола Воробйов, передає «Слово і Діло».

«В експертному середовищі Вашингтона багато прихильників Трампа намагаються запевнити мене в непохитності зовнішньої політики республіканців. Мовляв, їхній кандидат «не виключає можливості», але далеко не факт, що саме це рішення буде ухвалено за підсумками», – пише експерт.

Експерт розповів, чого очікувати Україні, якщо президентом США стане ТрампЕксперт проаналізував той факт, що республіканці під тиском команди Трампа змінили програму партії та виключили пункт про надання зброї Україні.

Водночас Воробйов підкреслює, що українським політикам, дипломатам і діаспорі необхідно максимально сфокусуватися на президентській кампанії-2016.

«Якщо українська сторона не включитися, тоді в подальшому такі заяви про «дружбу з РФ» будуть сприйматися як належне. Чого не можна допустити в жодному разі!», – підкреслює він.

За його словами, система державного управління США влаштована таким чином, що в зовнішній політиці саме Білий дім має істотну перевагу. Президент може заветувати будь-який закон або відкласти його в «довгий ящик», як це було з Ukraine freedom support act-2014.

«Нагадаю, за нього (Ukraine freedom support act-2014 – Ред.) проголосувала більшість у Конгресі, але Білий дім досі не реалізував програму допомоги Україні повною мірою», – пояснює директор Центру перспективи Східної Європи.

Постпред України в ООН прокоментував заяву Трампа щодо КримуУкраїнський постпред при ООН Володимир Єльченко закликає не перебільшувати значення заяви Дональда Трама щодо Криму.

«Заява Трампа про необхідність визнати Крим територією РФ, зняти санкції та припинити співпрацю з НАТО – це пряме запрошення до війни «північного сусіда», який лише потирає руки від кожної такої заяви», – зробив висновок Микола Воробйов.

Нагадаємо, раніше кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, що в разі, якщо стане главою держави, то розгляне питання визнання Криму частиною Російської Федерації. Однак пізніше кандидат пояснив свої слова:

«Коли я сказав у інтерв'ю, що Путін «не зайде в Україну, можете собі зазначити», я мав на увазі: якщо я буду президентом. Але він уже в Криму! Тобто при всіх жорстких заявах Обами про Росію та Україну вони вже забрали Крим і продовжують тиснути. Ось що я говорив», – написав він у Twitter у понеділок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: