The Economist: реальний курс – не більш ніж 8 гривень за долар США

Читать на русском
Цей факт робить українську національну валюту найбільш недооціненою у світі. На другому місці – російський рубль.

Курс української гривні занижений майже на 69% і дійсне співвідношення до північноамериканської валюти становить 7,74 грн/долар США.

Про це свідчить оновлена ​​версія індексу Біг-Мака журналу The Economist.

Стандартний сендвіч Біг-Мак від Mcdonalds в липні в США коштував у середньому $5,04. Згідно з офіційним курсом гривні, в Україні його вартість становить $1,57. Таким чином, гривня недооцінена на 68,8% й реальний її курс до долара має становити не 24,8 грн/дол., а 7,74 грн/дол.

Цей факт робить українську національну валюту найбільш недооціненою в світі. На другому місці – російський рубль, на третьому – малайзійський рінггіт.

Серед недооцінених на 50% і більше валют – південноафриканський ранд, індонезійська та індійська рупії, тайванський і гонконгський долари, мексиканський песо та польський злотий.

До кінця літа Україні грошей не бачити – МВФВиконавча рада міжнародного валютного фонду (МВФ) як мінімум до середини серпня не буде голосувати питання про виділення Україні наступного траншу в рамках розширеної програми EFF.

Найбільш переоціненою валютою є швейцарський франк, курс якого, згідно з індексом Біг-Мака, завищений на 30,8%. Завищеними виявилися також норвезька та шведська крони – на 9,3% та 3,7% відповідно.

Розрахунок індексу Біг-Мака ґрунтується на паритеті купівельної спроможності та гіпотезі однакової вартості товарів у всіх державах. Таким чином визначається, курс якої місцевої валюти є заниженим або завищеним.

Як повідомлялося раніше, вже з'являються побоювання з приводу того, що НБУ зможе восени утримати курс стабільним. Курс може стрибнути до 30 грн за долар США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: