Радбез ООН і санкції: чи є спосіб вплинути на новий статус Криму?

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог

Реакція МЗС України правильна й зараз потрібно звертати увагу на кожен крок щодо півострова, оскільки це наша територія.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політтехнолог Тарас Загородний, аналізуючи інформацію про те, що РФ заблокувала проект заяви ООН щодо Криму.

«Кожен крок щодо Криму з боку РФ має отримувати реакцію, по-перше, в дипломатичній, по-друге, в юридичній площині: подача заяв, звернення до судів», – зазначив політтехнолог.

Але при цьому, як пояснив він, ані Радбез ООН, ані будь-які інші організації не можуть вплинути на це рішення Москви.

Новий статус для окупованого Криму: соцмережі відреагували на рішення ПутінаПрезидент РФ Володимир Путін приєднав окупований Кримський півострів до Південного федерального округу. Соцмережі вибухнули безліччю жартів.

«РФ є постійним членом Ради безпеки ООН із правом вето. Все, що їй не подобається, вона просто блокує й на цьому будь-які наші крики та заяви про те, що ми можемо щось зробити, на жаль, закінчуються», – констатував експерт.

Зараз, за його словами, максимум, що може бути, – це тиск на рівні дипломатії та деякі юридичні кроки, в першу чергу інвесторів, в частині того, щоб боротися за майно в Криму.

«Це єдине, що ми можемо зараз зробити», – зазначив Загородний.

На його думку, все, що відбувається зараз у РФ, пов'язане з внутрішніми факторами в Криму.

«Свято завершилося, а клоуни поїхали. Всім обіцяли високі пенсії, окремий статус – референдум пройшов, рік нараховували підвищені пенсії й на цьому досить. Тепер Крим не просто урівняли за статусом, а й понизили, навіть за українськими мірками. Якщо в нас був статус автономної республіки, свій парламент, а Севастополь взагалі був повністю незалежною адмінструктурою, то тепер це просто одна з частин Південного федерального округу», – аналізує експерт.

Тепер, як додав політтехнолог, Крим підпорядковується Ростову, а лише потім – Москві.

«Це говорить про те, що, по-перше, «грошей немає, але ви тримайтеся», й винен буде не Путін, апелювати доведеться до Устинова. По-друге, управляти регіоном тепер будуть зовсім інші люди, які не мають ніякого стосунку до півострова», – вважає Загородний.

Безумовно, ще одна з причин дій РФ – спроба заплутати міжнародне співтовариство в частині запровадження санкцій.

«Може не фігурувати сама назва Крим. У Краснодарському краї теж є півострів Тамань. Україні потрібно стежити, щоб санкції не розмили, й проводити політику, щоб кожен об'єкт, кожна назва мала чітку прив'язку до географії Криму», – проаналізував ситуацію Тарас Загородний.

Нагадаємо, «Кримський федеральний округ» РФ створила після анексії півострова в березні 2014 року. Вчора президент РФ підписав указ про приєднання Криму та Севастополя до Південного федерального округу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: