План деокупації: як Київ може відповісти на зміну статусу Криму в складі РФ?

Читать на русском
Юлія Тищенкополітолог

Вже більше року говориться, що в ході конституційної реформи потрібно переглянути статус Криму та створити національно-територіальну автономію кримських татар.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко, аналізуючи заяву заступника Меджлісу кримськотатарського народу про необхідність змінити статус Криму в Конституції.

«Суть не в зміні назви, а в зміні сутності того, що вкладається в поняття «автономія в Криму», – підкреслила експерт.

«Територіальні автономії – це щось дуже віртуальне. Фактично, створення автономії в Криму ще в 90-му році було створенням російської автономії, законсервованого радянського народу, який тоді сформувався, та спробою зберегти кримські компартійні еліти. Всі ці роки відповідні установки там домінували», – пояснює Тищенко.

Новий статус для окупованого Криму: соцмережі відреагували на рішення ПутінаПрезидент РФ Володимир Путін приєднав окупований Кримський півострів до Південного федерального округу. Соцмережі вибухнули безліччю жартів.

Як пояснила експерт, національно-територіальна автономія кримських татар не означає, що права громадян іншої етнічної приналежності будуть порушуватися.

«Це політичне окреслення свого ставлення до автономії та розвиток принципів реальної рівності», – зауважила вона.

За її словами, потрібно шукати можливості для корінного народу Криму реалізувати свої права в автономії.

«Це може бути напряму пов'язано з тим, що звикли називати стратегією деокупації Криму», – вважає Тищенко.

Водночас керівник проектів із питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко також переконана, що такі зміни до КУ потрібні та цілком відповідають дійсності.

«Закладення статусу територіальної автономії на той момент дійсно було кроком вперед, але на сьогодні вже таким не є. Однак варто розуміти, що змінами до КУ навряд чи можна вирішити питання анексії та агресії», – відзначила Кириченко.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко планує розробити «дорожню карту» автономії КримуСказано 1 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Вчора, 28 липня, президент РФ Володимир Путін підписав указ про включення анексованого півострова до складу Південного федерального округу.

Нагадаємо, 1 серпня 2015 року Петро Порошенко заявив, що Україна планує розробити дорожню карту щодо надання Криму статусу національно-територіальної автономії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: