Хресна хода, субсидії та англійська для чиновників. Головні обіцянки тижня

Читать на русском
Забезпечення мирного проведення хресної ходи УПЦ МП, програма розвитку Укрзалізниці та впровадження англійської мови як обов’язкової для низки чиновників – ось головні виконані обіцянки тижня, що минув.
Фото: rbc.ua

Тиждень, що минає, хоч і був насичений подіями радше навколополітичними (головне джерело політичних заяв – Верховна Рада – взяло паузу в роботі ще минулого тижня), проте бідним на нові, виконані та невиконані зобов’язання політиків його назвати не можна. Визначним цей тиждень став і для «Слова і Діла», адже 27 липня портал зареєстрував ювілейну, 40-тисячну обіцянку. Дав її віце-прем’єр-міністр Павло Розенко й стосується вона субсидіювання населення. Однак про все по черзі.

Топ-3 невиконаних обіцянок

Обмін люб’язностями

Єдиним конструктивним наслідком взаємних звинувачень Арсена Авакова та Олега Тягнибока стало рішення Печерського суду Києва про те, що МВС має вибачитися за безпідставні звинувачення Тягнибока в організації кривавого протистояння 31 серпня 2015 року під Верховною Радою. Оскільки в результаті провокації загинули 4 людини й десятки отримали поранення, лідер «Свободи» вирішив, що заяву Авакова про те, що це він «привів бандитів, які вбивали й калічили солдатів», не можна залишити без відповіді. Аваков же, який спочатку обіцяв подати проти Тягнибока зустрічний позов, зміг відповісти лише апеляцією. Та й ту подав не особисто він, а Міністерство внутрішніх справ. Оскільки відведений законом термін подання зустрічного позову сплив, «Слово і Діло» присвоїло цій обіцянці статус «не виконано».

Різаненко пообіцяв запровадити Народне ветоСказано 24 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Відкликання «слуг народу»

Народному депутату від «Блоку Петра Порошенка» не вистачило 22 місяців, щоб зареєструвати в парламенті обіцяний законопроект про народне вето та народний вотум недовіри. Зробити це він обіцяв у своїй передвиборчій програмі, яку, будучи кандидатом-мажоритарником від Броварів, що на Київщині, презентував своїм виборцям ще восени 2014 року. Заради справедливості потрібно зазначити, що коли Верховна Рада голосувала за законопроект №2831-3 «Про місцеві вибори», Різаненко його в сесійній залі підтримав. Проте законопроект, що дозволяв би виборцям відкликати чи висловлювати недовіру народному депутату, за цей час він так і не зареєстрував. Про те, що нардеп міг виконати цю обіцянку, говорить те, що такі законопроекти реєстрували його колеги. Жоден із них, щоправда, так і не потрапив до порядку денного парламенту.

Рука допомоги вітчизняному туризму

Ще один нардеп-мажоритарник – обранець Ужгорода Роберт Горват, ідучи на вибори восени 2014 року, обіцяв закарпатським представникам малого й середнього бізнесу, що працюють у галузі туризму, пільгове оподаткування на території області. І хоча в активі депутата є два зареєстрованих в апараті парламенту законопроекти про підтримку бізнесу, жодних змін до Податкового кодексу, що стосувалися б зниження рівня оподаткування закарпатських бізнесменів, Горват так і не запропонував.

Топ-3 виконаних обіцянок

Хресна хода без мракобісся

Без сумніву, якщо не найважливішою, то вже точно – найбільш резонансною виконаною обіцянкою цього тижня можна вважати заяву міністра внутрішніх справ Арсена Авакова про те, що хресна хода УПЦ МП пройде без провокацій. Про це він сказав 13 липня. Дійсно, силовики добре підготувалися до цього дійства, якщо не враховувати кількох людей, що намагалися розгорнути провокативний плакат та знайдених напередодні ходи в Києві боєприпасів на маршруті процесії. Останні, ймовірно, могли бути підкинуті й самими правоохоронцями, щоб додати аргументів на користь необхідності пересадити вірян на автобуси, замість того, щоб вести їх із-під Києва пішки. В результаті 3,5 тис. поліцейських, 1,5 тис. нацгвардійців, 500 оперативних працівників СБУ та десятки металодетекторів забезпечили спокійну багатотисячну ходу та молебен.

Лет мі спік фром май харт

Відтепер для всіх державних службовців категорії «А» володіння англійською або французькою мовою є обов’язковим. Відповідно до ухваленої Кабінетом міністрів постанови №448, одна з офіційних мов Ради Європи відтепер має стати другою робочою для всіх працівників вищого корпусу державної служби. Між тим, 28 червня 2015 року Президент України Петро Порошенко заявив, що володіння англійською стане однією з вимог до осіб які претендують на посади державної служби певних категорій. Враховуючи, що основними мовами Ради Європи є англійська та французька, ця обіцянка отримала статус виконаної одразу ж після ухвалення відповідного рішення уряду.

Їздити по-новому

20 травня прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що найближчим часом буде презентована нова програма розвитку головного транспортного монополіста країни – «Укрзалізниці». А вже 25 липня керівництво акціонерної компанії та особисто Войцех Бальчун представили Мінінфраструктури детальний план розвитку підприємства на найближче майбутнє. Головними напрямками роботи із реформування компанії стане боротьба з корупцією та запровадження прозорих тендерів.

Топ-3 обіцянок у процесі виконання

Протягом тижня, що минає, від українських політиків пролунала величезна кількість нових обіцянок, тож вибрати найцікавіші з яких виявилося непросто. Про те «Слово і Діло» зупинилося на заяві Степана Полторака про розірвання контракту з постачальником неякісної продукції в ЗСУ, Дмитра Білоцерковця – про знесення до кінця 2016 року всіх незаконних малих архітектурних форм у Києві та Павла Розенка про плани щодо нарахування субсидій.

«Не годуйте солдатів, як свиней»

Після позапланового візиту Степана Полторака до їдальні 28-ї окремої механізованої бригади, де на нього чекав неприємний «сюрприз» у вигляді зіпсованих продуктів харчування, що зберігалися в антисанітарних умовах, міністр оборони пообіцяв у судовому порядку розірвати контракт із постачальником неякісної продукції харчування. Відповідальність за неякісне харчування поніс і начальник штабу бригади, якого Полторак наказав звільнити. «Вас просто влаштовує, що солдатів годують, як свиней», – сказав у ході візиту міністр.

Розчистити Київ до кінця року

28 липня народний депутат та радник мера Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець, знаний завдяки своїм ініціативам щодо впорядкування торгівлі в столиці, пообіцяв: до кінця 2016 року в місті будуть демонтовані всі незаконні малі архітектурні форми, а простіше кажучи – торгові кіоски, що вже багато років як окупували столичні тротуари, підземні переходи та двори. Білоцерковець каже, що з початку року на демонтаж вказаних конструкцій уже пішло 3 млн грн, ще стільки ж буде витрачено до кінця 2016 року.

Всім субсидій

Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко запевнив, що в Державному бюджеті України на 2017 рік на субсидіювання населення для оплати житлово-комунальних послуг буде закладено не менше 45 млрд грн. «На наступний рік зараз формується Державний бюджет, наступного року сума, яка буде передбачатися на субсидії, буде не менш ніж 45 мільярдів гривень», – зазначив він. Саме ця обіцянка стала ювілейною, 40-тисячною обіцянкою, зареєстрованою «Словом і Ділом» за всю історію існування проекту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: