Експерт: восени Коболєв може опинитися в ролі цапа-відбувайла

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Інтерес монополій зрозумілий – максимізувати доходи та прибуток. Відповідно, прив'язка до ціни імпортованого газу виглядає логічною.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, аналізуючи заяву глави НАК «Нафтогаз» Андрія Коболєва про те, що єдина умова для зниження тарифів – зменшення цін на світовому ринку.

«Логіка Коболєва зрозуміла з точки зору максимізації доходів суб'єкта господарювання, яким він керує. Він дотримується максимально ліберальних поглядів, спрямованих на те, щоб ціна газу була ринковою в його розумінні ринку. Але ринку в нас немає», – констатував Гончар.

У цій ситуації, як наголосив експерт, це вже компетенція уряду, щоб на ринку з'явились інші гравці, крім «Нафтогазу», які б створили конкурентне середовище. Тоді ситуація виглядала б інакше.

«Коли конкурують кілька гравців, вони не можуть грати на завищення ціни, тому що в них не братимуть продукт», – підкреслив він.

Певні зрушення були: ухвалений закон про ринок газу, почалася реформа «Нафтогазу», але не зроблені фундаментальні речі – немає закону про національного регулятора, який має бути незалежним.

«НКРЕКП на сьогодні не є незалежною. Вона просто дублює «хотілки» олігархату», – вважає Гончар.

На його думку, зараз заяви Коболєва виглядають дивно й лише посилюють роздратування владою.

«Його логіка зрозуміла. Проте не він визначає, яким має бути рівень цін. Восени він може виступити в ролі цапа-відбувайла, тому що вже зараз іде саме в цьому напрямку. Його першим можуть «прибрати», а потрібні формулювання підшукають», – проаналізував ситуацію Михайло Гончар.

Нагадаємо, раніше Кабмін скасував «соціальний тариф» та підвищив ціну на газ для населення до 6 879 гривень за тисячу кубометрів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: