Бюджет України в червні зведений із дефіцитом понад 7 млрд грн – Держказначейство

Читать на русском
Погіршення балансу сектора держуправління в червні було викликано сезонним зростанням виплат відпускних працівникам держсектора, що спровокувало зростання витрат сектора держуправління на 12 відсотків.

Консолідований бюджет України в червні був зведений із касовим дефіцитом 7,5 млрд грн, погіршившись порівняно з травнем, коли спостерігався профіцит у 1,3 млрд грн.

Таким чином, касовий дефіцит Бюджету країни за підсумками першої половини 2016 року склав 11,3 млрд грн або $0,5 млрд порівняно з профіцитом в 3,5 млрд грн ($0,2 млрд) за аналогічний період 2015 року, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на дані Державної казначейської служби України.

«Погіршення балансу сектора держуправління в червні порівняно з попереднім місяцем було викликано сезонним зростанням виплат відпускних працівникам держсектора, що спровокувало зростання витрат сектора держуправління на 12% м/м до 76 млрд грн», – коментує головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

При цьому вона зазначила, що доходи залишилися на рівні попереднього місяця (69 млрд грн), оскільки сезонне падіння надходжень податку на прибуток було компенсовано припиненням відшкодування ПДВ на тлі непорозумінь, що виникли між Міністерством фінансів і Державною фіскальною службою.

Мінфін «позичить» до Держбюджету 218 млрд гривеньДля поповнення Державного бюджету Міністерство фінансів має намір позичити 218 мільярдів гривень.

«Витрати сектора держуправління за першу половину 2016 року зросли, за нашою оцінкою, на 8,6% в річному вираженні – до 403 млрд грн, в основному за рахунок різкого зростання субсидій на житлово-комунальні послуги, а також зростання витрат на оборону та внутрішню безпеку», – пояснила вона зниження доходності національного бюджету в першій половині 2016 року.

Інші категорії витрат демонстрували помірне зростання, в той час як витрати на охорону здоров'я та економічну активність у номінальному вираженні скоротилися.

Як повідомлялося раніше, дефіцит Державного бюджету України в травні 2016 року склав 4,26 млрд грн, тоді як у квітні дефіцит був 11,62 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: