Нова в. о. голови МОЗу: що ми знаємо про Уляну Супрун?

Читать на русском

27 липня виконувачем обов'язків міністра охорони здоров'я була призначена американка українського походження, директор із гуманітарних програм Всесвітнього конгресу українців Уляна Супрун.

На цій посаді вона замінила Віктора Шафранського, який, будучи заступником Квіташвілі, отримав повноваження керівника МОЗ після того, як коаліція цієї весни, звільнивши старий склад Кабміну, так і не змогла визначитися з новим міністром охорони здоров'я. «Завдяки» складній ситуації, в якій перебуває зараз українська медицина, країна вже 4 місяці живе без міністра охорони здоров'я, адже охочих обійняти цю посаду в такий важкий період, на жаль, не знайшлося.

Проте, кажуть, що на початку наступного місяця відомство все-таки отримає офіційного керівника, й ним буде саме Супрун, яку неможливо призначити міністром без схвалення Ради.

Уляна Супрун народилася в сім'ї українських емігрантів у Детройті, США. Отримавши медичну освіту, разом із чоловіком переїхала до Нью-Йорка, де брала участь у різних проектах. Зокрема, в 1990 році Супрун стала членом Українського конгресового комітету Америки, з 1995 до 2013 року входила до Спілки української молоді в Нью-Йорку, протягом двох років очолювала Раду з надання гуманітарної допомоги українцям.

Під час Помаранчевої революції разом із чоловіком організовувала мітинги на підтримку України у Вашингтоні та Нью-Йорку, а на початку Революції Гідності приїхала до Києва, де й отримала посаду директора з гуманітарних програм Всесвітнього конгресу українців. Тут же вона заснувала організацію «Захист патріотів», що проводить тренування з тактичної медицини й забезпечує бійців АТО поліпшеними індивідуальними аптечками за стандартами НАТО.

Українське громадянство Супрун отримала в липні 2015 року, після чого встигла стати позаштатним консультантом комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я та директором Школи реабілітаційної медицини при Українському католицькому університеті.

Нагадаємо, сьогодні, 28 липня, Кабінет міністрів звільнив двох заступників міністра охорони здоров'я – Віктора Шафранського та Романа Василишина.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: