Еколог розповів про причини різкого забруднення повітря в Києві

Читать на русском
Ярослав Мовчанголова НЕЦУ, еколог

Основна причина в кліматичній ситуації: точка роси співпадає з температурними інверсіями та не відбувається обміну газами в атмосфері.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Національно екологічного центру України Ярослав Мовчан, аналізуючи заяву Державної служби України з надзвичайних ситуацій про те, що в київському повітрі зашкалює рівень отруйних газів.

«Ситуація пов'язана з температурною інверсією, в зв'язку з цим не відбувається обмін газами між різними шарами атмосфери й усе те, що було в місті, образно кажучи, зависає. Оскільки немає потужного вітру, який би це розвіяв, ми отримали смог. Якщо не буде посилення вітру, то ситуація ускладниться», – пояснює еколог.

Фахівці пояснили причини виникнення смогу в КиєвіБіла імла, що спостерігається останнім часом у столиці України, викликана метеорологічними умовами – високим температурним режимом, відсутністю тривалих опадів і вітру.

За словами спеціаліста, необхідні запобіжні заходи зараз – це поливання асфальту та виїзд за місто, якщо є така можливість.

«Проблема в тому, що якщо така кліматична ситуація протримається день-два, то наслідки будуть, але мінімальні. Але якщо більше, то ситуація вже буде небезпечною й, безумовно, нездоровою», – наголосив Мовчан.

Існує ризик, що це може призвести до загострення хронічних хвороб верхніх дихальних шляхів, легенів, серцево-судинної системи, алергічних проявів, у тому числі бронхіальної астми.

Нагадаємо, вранці 25 липня центр і лівий берег столиці затягнуло смогом.

При цьому повідомляється, що пожеж останнім часом не зафіксовано.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: