Туреччина відновлює проект газопроводу «Турецький потік» в обхід України

Читать на русском
Прокладка трубопроводу потужністю 14 млрд куб. м з Росії до Туреччини потребує витрат близько 0,8–1 млрд євро.

Туреччина оголосила про готовність приступити до будівництва першої нитки газопроводу «Турецький потік», будівництво якого призведе до скорочення транзиту природного газу територією України.

Про це у вівторок, 26 липня, заявив міністр економіки Туреччини Ніхат Зейбекчі, передає «Слово і Діло».

«Існують політичні рішення про врегулювання питання щодо подальшої реалізації проекту. Тема будівництва чорноморського газопроводу зараз обговорюється на переговорах із російською стороною. «Турецький потік» вигідний для обох країн», – сказав міністр.

Прокладка трубопроводу потужністю 14 млрд куб. м із Росії до Туреччини потребує витрат близько €0,8-1 млрд.

«У поточній ситуації, коли в Туреччини виникли тертя із Заходом, навряд чи можна говорити про те, що вона стане транзитером російського газу в Європу. Скоріш за все, буде побудовано не більше однієї нитки газопроводу (14-16 млрд куб. м газу – Ред.)», – коментує заступник голови Фонду національної енергетичної безпеки РФ Олексій Гривач.

Щоб не пускати газ через Україну, в «Газпромі» придумали «Турецький потік»В російському «Газпромі» знову погрожують припиненням транзиту газу через Україну

Проект «Турецький потік» передбачає прокладку чотирьох ниток загальною потужністю 63 млн куб. м газу на рік дном Чорного моря. Домовленість про його прокладання була досягнута в грудні 2014 року. 16 млрд куб. м (1 нитка) мала піти на потреби турецької промисловості, решта об'єму (ще три нитки) мали бути спрямовані транзитом у Грецію для подальшого розподілу до країн ЄС. Після погіршення політичних відносин між Росією й Туреччиною в листопаді 2015 року реалізація проекту була припинена.

Цей проект зачіпає інтереси України, оскільки через її територію йде транзит газу з РФ до Туреччини обсягом 14-16 млрд куб. м. Труба прокладена територією України, Молдови, Румунії та Болгарії.

Нагадаємо, що 20 січня 2016 року у ПАТ «Газпром» заявили про припинення дії договору поруки перед South Stream, підтверджуючи відмову від «Південного потоку».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: