Європа отримала те, за що боролась: Ердоган – демократично обраний диктатор

Читать на русском
Ігор Лосєввійськовий експерт

У багатьох штатах Америки діє смертна кара, тому важко сказати, наскільки її наявність чи відсутність є індикатором демократичності.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий історик Ігор Лосєв, аналізуючи інформацію про рішення влади Туреччини змінити Конституцію.

«Для країн-членів ЄС смертна кара є неприйнятною. Тому, з одного боку, для Євросоюзу це зручний привід не приймати Туреччину до своїх лав, оскільки вони й без того не дуже хотіли отримати ще 70 млн мусульман. ЄС – це певною мірою християнський клуб. Формальних підстав не приймати Туреччину немає. Тому для ЄС це вигідно», – розмірковує Лосєв.

Незважаючи на неприйняття до ЄС, як пояснив експерт, смертну кару дійсно можуть повернути, оскільки для азіатської країни це цілком нормальне розв'язання суперечностей.

Чим обернеться для Ердогана та Туреччини спроба військового перевороту? ЕкспертПолітолог поділився міркуваннями щодо спроби організувати військовий переворот у Туреччині.

«Простий народ у своїй більшості, принаймні у Східній Європі, буде за смертну кару. Інша річ, що втративши Туреччину, тому що Ердоган може піти шляхом ісламізму, Європа втрачає частину впливу на Близькому Сході та отримає купу біженців», – констатував він.

За його словами, в цій ситуації певною мірою є провина Заходу, тому що колись існувала нормальна світська держава, створена Ататюрком, де особливі функції виконувала армія.

«Наприкінці 90-х Європа зробила все, щоб посунути турецьку армію від влади. Результат: Ердоган – це демократично обраний диктатор, який прийшов до влади, взявши більшість голосів на виборах. Завтра пройде референдум і та ж більшість демократично проголосує за смертну кару. А хіба демократія – це не воля більшості?», – пояснив експерт.

«Гітлер також прийшов до влади внаслідок демократичних виборів. Зараз Європа отримає справжню ісламську державу у вигляді Турецької Республіки з усіма її інститутами», – резюмував історик.

Як відомо, Реджеп Ердоган заявив, що Туреччина сама вирішить чи запроваджувати їй смертну кару, та наголосив, що ЄС – це не весь світ, а лише 28 країн.

Зазначимо, що востаннє смертний вирок був приведений у виконання в Туреччині в середині 80-х років, а скасований цей вид покарання був у 2004 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: