У Білорусі назвали головну загрозу країні

Читать на русском
У переліку основних зовнішніх військових небезпек на рівні ризиків і викликів джерелом загрози, судячи з усього, назване НАТО.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав нову редакцію Воєнної доктрини країни, в якій, за всієї розпливчастості формулювань, основною загрозою є НАТО.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на публікацію на Національному правовому інтернет-порталі Білорусі.

У переліку «основних зовнішніх військових небезпек на рівні ризиків і викликів» джерелом загрози, судячи з усього, назване НАТО, але при цьому формулювання доктрини дуже розпливчасті.

Так, у пункті 11.3. вказано, що «розширення (створення) в Європейському регіоні військово-політичних союзів, до яких не входить Республіка Білорусь, або привласнення ними глобальних функцій» створює загрозу країні.

У пункті 11.4. написано: «посилення ударно-наступальних можливостей держав (коаліцій держав), у тому числі за одностороннім створенням стратегічних систем протиракетної оборони», також розцінюється Білоруссю як ворожі наміри.

Але слідом іде пункт, в якому можна побачити як небезпеку «гібридну» війну в різних варіантах – «11.6. виникнення вогнищ збройних конфліктів та їх ескалація із задіянням сил спеціальних операцій, приватних військових компаній та незаконних збройних формувань на територіях держав, суміжних з Республікою Білорусь, внаслідок відпрацювання механізмів неконституційного способу зміни чинної державної влади».

Лукашенко: підключаться американці – в Україні настане мирПрезидент Білорусі Олександр Лукашенко в ході послання до народу і національних зборів заявив про необхідність приєднання США до врегулювання кризи на сході України.

Примітно, що в якості головної внутрішньої військової небезпеки назване ослаблення в суспільстві почуття патріотизму.

Таким чином, підкреслена основна роль виховання білоруської ідентичності, а не «східнослов'янської» або «загальноросійської». Це скоріше вказує на протидію «гібридній» війні на кшталт Кримської та Донбаської інтервенцій Російської Федерації.

Нагадаємо, що в лютому Євросоюз скасував дію санкцій проти 170 громадян Білорусі, серед яких президент республіки Олександр Лукашенко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: