Як виконують свої обіцянки нардепи-мажоритарники Донецької області?

Читать на русском
Слово і Діло проаналізувало відповідальність народних депутатів, які представляють у парламенті одномандатні виборчі округи Донецької області.

«Слово і Діло» продовжує моніторинг рівня відповідальності народних депутатів, що представляють мажоритарні округи різних регіонів України. На черзі одна з політично найскладніших областей – Донецька. Тут мандат народного депутата на останніх парламентських виборах отримали 12 політиків.

Найвідповідальнішим із них виявився представник 60 одномандатного виборчого округу, член «БПП» Дмитро Лубінець. Він виконав лише 4 власних обіцянки з 9, проте не провалив жодної. Дві з них стосуються голосувань у парламенті й навряд чи коштували нардепу великих зусиль: йдеться про голосування за відставку Шокіна та зняття недоторканності та арешт Онищенка. Також Лубінець, як і обіцяв, посприяв облаштуванню санвузлів у школі №7 міста Волноваха (яке є центром його виборчого округу) та подарував двом переможцям дитячого конкурсу «Моя країна – Україна» планшети.

Крім того, нардепа Лубінця можна назвати також і ефективним законотворцем: із 41 проекту закону, під яким стояло його прізвище, остаточно ухвалені були 7.

Другим у списку найбільш відповідальних мажоритарників Донецької області є ще один член «БПП» – Максим Єфімов, обраний в одномандатному виборчому окрузі №48 із центром у Краматорську. В досьє Єфімова – 8 виконаних обіцянок із 20, зареєстрованих «Словом Ділом». Однією з перших його виконаних обіцянок стало ухвалення програми адресних інвестицій із Державного бюджету для розвитку Краматорська. Влітку 2015 року вказані зміни були внесені до Держбюджету як такі, що можуть бути реалізовані в місті протягом 2016 року за рахунок Фонду регіонального розвитку. Також збулася обіцянка Єфімова про запуск у Краматорську тролейбуса із залізничного вокзалу до центру міста. Краматорська стосувалася й ще одна його виконана обіцянка – відстоювати в парламентському бюджетному комітеті фінансування проектів Краматорської міськради. Результатом такого лобіювання є 515 інфраструктурних та соціальних проектів на загальну суму 2,6 млрд грн, погоджені на засіданнях бюджетного комітету.

Невиконаних обіцянок у нардепа всього три. Єфімов, зокрема, не подав у зазначені терміни до Верховної Ради законопроект про зняття штрафних санкцій із підприємств, розташованих у зоні проведення АТО. Йшлося про підприємства, які перебувають на підконтрольній українській владі території, але в період бойових дій були змушені виїхати чи не платити заробітну плату, через що на них були накладені величезні штрафи. Також він не зміг відкрити в Краматорську обіцяну лікарню третього рівня. «Забув» нардеп зареєструвати в Раді й законопроекти щодо енергомодернізації багатоквартирного житла, хоча обіцяв це зробити ще в травні 2015 року.

У стінах парламенту Єфімов виявився надзвичайно активним: із 64 проектів законів, зареєстрованих ним, ухвалено 15.

Високе третє місце в рейтингу відповідальності донецьких мажоритарників посідає член фракції «Опозиційного блоку» Денис Омельянович, який, представляючи 49-й виборчий округ, поки не провалив жодного свого зобов’язання. При цьому виконаних обіцянок у Омельяновича 4 (що від загальної кількості в 11 зареєстрованих «Словом і Ділом» обіцянок становить 36%). Це такі його зобов’язання, як державне фінансування капітального ремонту доріг і розвитку транспортної інфраструктури, покращення матеріально-технічної бази медичних закладів округу, соціальні програми ремонту житлового фонду, газифікації сіл, освітлення вулиць округу та відновлення ліфтового фонду в містах Костянтинівка та Дружківка.

У Верховній Раді Омельянович наразі зареєстрував лише один законопроект, та й той так і не став законом.

Сергій ТарутаНародний депутат України
Тарута обіцяє закрити нелегальні копанкиСказано 25 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Трохи «відстав» від нього за відсотком виконаних обіцянок колишній губернатор Донеччини, а нині – представник виборчого округу №58 у Маріуполі Сергій Тарута. Він реалізував 8 обіцянок із 29, завдяки чому його рівень відповідальності склав 28%. Щоправда, ще більше – 52% – Таруті виконати не вдалося. Серед виконаних обіцянок парламентаря можна виділити такі, як добудова лінії оборони навколо Маріуполя, судовий протест проти рішень Донецької обласної ради, ухвалених під примусом, та запуск електронних петицій на сайті Маріупольської міської ради.

Нереалізовані обіцянки Тарути вражають дещо більше. Їх у нього аж 15. Чого лише варті невиконані зобов’язання закрити всі нелегальні «копанки», зробити так, щоб шахти Центрального Донбасу не закривалися, та відправити на екскурсію до Європи 3000 жителів Донбасу. У Верховній Раді Сергій Тарута значиться автором 27 законопроектів, 4 з яких стали законами.

Роботу решти нардепів-мажоритарників Донеччини, на жаль, можна охарактеризувати як тотально безвідповідальну. Серед інших донецьких мажоритарників-аутсайдерів високою продуктивністю в законотворчості похизуватися не може ніхто.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: