Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень з металевим присмаком

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Новини цього тижня змушують пробігти по спині холодок. Вбивство журналіста, викрадення чиновника (з попутним вбивством його собаки) і дев'ять загиблих у зоні АТО за один день – вже краще б ми обійшлися без усього цього. Проте, є й хороші новини: Генеральна і Спеціальна антикорупційна прокуратури активно трудяться, Міністерство оборони намагається реформувати систему годування солдатів, а Збройні сили очищаються від корумпованих командирів.

Загибель Шеремета

У Києві від вибуху автомобіля загинув журналіст «Української правди»20 липня внаслідок вибуху автомобіля загинув відомий журналіст, ведучий радіо «Вести» Павло Шеремет.

Розпочнемо з самого гучного: з убивства прямо в центрі Києва відомого журналіста Павла Шеремета. Його підірвали в автомобілі своєї цивільної дружини, шеф-редактора видання «Українська правда» Олени Притули, вранці 20 липня, на перехресті вулиць Івана Франка та Богдана Хмельницького. Показове вбивство журналіста серед білого дня – рідкість для України, і подія відразу знайшла величезний резонанс, аж до скликання Президентом термінової наради з силовиками і обіцянки генпрокурора притягти до розслідування навіть фахівців американського ФБР.

Як би там не було, на початковому етапі слідство вже отримало деякі подробиці події. Так, записи з відеокамер під будинком, де жив Шеремет, показують, що бомба під автомобіль була закладена вночі, групою з двох убивць – чоловіка і жінки.

Довибори в Раду

ЦВК завершила підрахунок результатів проміжних виборівЦентрвиборчком закінчив підрахунок голосів у всіх семи округах, де проходили довибори до Верховної Ради.

На минулих вихідних відбулися довибори до Верховної Ради. Результатом стало поповнення парламенту ще шістьма народними обранцями. Ними стали: Волинська область – Ірина Констанкевич («УКРОП») Дніпропетровська область – Тетяна Ричкова (самовисуванець, волонтер, радник міністра оборони) Івано-Франківська область – Віктор Шевченко («УКРОП») Луганська область – Сергій Шахов («Наш край») Херсонська область – Юрій Одарченко («Батьківщина», директор будівельної компанії) Чернігівська область – Максим Микитась (самовисуванець)

Новинський в опалі

23 липня СБУ за рішенням суду провела ряд перевірок компанії «Смарт-Холдинг». Її керівництво підозрюється у фінансуванні тероризму. «Смарт-Холдинг» – це Вадим Новинський, олігарх російського походження, у 2012 році отримав українське громадянство з рук Януковича, народний депутат від «Оппоблока», людина, близька до оточення Володимира Путіна і великий спонсор Української православної церкви Московського патріархату. Загалом, цікава, різнобічна особистість.

Сам Новинський у відповідь на це заявив, що вже восени парламент буде розпущений, «уряд соціального геноциду» відправлено у відставку, а, можливо, і Президент піде на імпічмент.

Що ж, спасибі Вадиму Владиславовичу: озвучена ним дуже схоже на те, як ситуацію бачать – чи хочуть бачити – в деяких сусідніх державах.

Викрадення залізничника

Продовжуємо кримінальну тему: 18 липня невідомі викрали начальника департаменту електропостачання ВАТ «Укрзалізниця» Валерія Людмірского. Його підстерегли неподалік від будинку в Києві, застрелили його собаку, вирубали жертву електрошокером і відвезли в невідомому напрямку.

Зараз «Укрзалізниця» повинна пройти через низку реформ, в тому числі й антикорупційного характеру. Можливо, хтось втратить мільйони. У всякому разі, міністр інфраструктури України Володимир Омелян також пов'язує викрадення з професійною діяльністю Людмірского.

Суд по ОПЗ і справа Дейдея

Невеликий скандал стався вранці в неділю під будівлею Солом'янського районного суду Києва. Тут розглядалася справа голови Одеського припортового заводу Сергія Переломи (він же є першим заступником голови «Нафтогазу України»). Спеціальна антикорупційна прокуратура звинувачує його в закупівлях природного газу за свідомо завищеними цінами, в результаті чого Україні було завдано шкоди в 205 181 133 грн. Тоді суд заарештував його на два місяці з запорукою в 80 001 000 грн.

Але найцікавіше відбувалося під судом: туди прийшла група підтримки обвинуваченого в особі кількох народних депутатів від «Народного фронту». Особливу активність виявляв нардеп Євген Дейдей, який звинувачував співробітників САП у політичних розправах на користь нинішнього голови Одеської ОДА Міхейла Саакашвілі. У якийсь момент Дейдей розпочав кричати на заступників прокурора САП Максима Грищука і Володимира Кривенка, стверджуючи, що він ветеран, котрий звільняв Слов'янськ, і погрожуючи їм фізичним насильством.

Суд заарештував топ-менеджера ОПЗ за розкрадання в особливо великих розмірахСолом'янський районний суд міста Києва взяв під варту терміном на 60 днів із правом внесення застави в розмірі 40 млн 584 тис. грн першого заступника голови правління ПАТ «Одеський припортовий завод» Миколу Щурикова.

Пікантність ситуації полягає в тому, що Максим Грищук, на якого кричав Дейдей – дійсно герой оборони Донецького аеропорту. А ось сам народний обранець, можливо, дещо перебільшує свої заслуги. Так, відомо, що його батальйон «Київ-1» був направлений у зону АТО лише 1 липня 2015 року. Місто Слов'янськ був звільнений 5-го, і першими туди увійшли бійці спецназу ЗСУ, пізніше – десантники, а Нацгвардія підтяглася вже потім.

Як би там не було, згодом Дейдей вибачився за свою поведінку. Але було пізно: ГПУ встигла зареєструвати проти нього кримінальне провадження, звинувативши в загрозі насильством прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (ч.1 ст.345 Кримінального кодексу) і втручанні в його діяльність (ч.1 ст.343 КК).

«Азов» раптово підтримав шахтарів

А інша структура, зазвичай ототожнюється з «Народним фронтом» – «Цивільний корпус Азов» – раптово вирішила підтримати мітинг працівників вугільної галузі на запланованому ними на 20 липня мітингу під Кабміном. І підтримав. Мітингувальники вимагали запровадити мораторій на закриття державних шахт і скорочення робочих місць, а також повного погашення заборгованості із зарплати та обов'язкових виплатах, уряд обіцяв прислухатися.

Деякі політологи побачивши такий хід вже заявляють, що ЦК «Азов» намагається поставити себе самостійною політичною силою. Що ж, можливо, але треба дивитися далі: одна ластівка весни не робить.

Параду - бути

Переходимо до військових новин. Стало відомо, що на День Незалежності України на Хрещатику все ж пройде парад із військовою технікою загальною чисельністю до 200 одиниць. Про це повідомив радник президента України Юрій Бірюков. Що цікаво, планується, що в цьому параді участь візьмуть і вже демобілізовані військовослужбовці.

Їжа в Десні та звільнення торговця боєприпасами

Після недавнього отруєння двох сотень людей продуктами харчування з їдальні навчальної військової частини «Десна», Міноборони зробило серйозні висновки. Контракт з фірмою «Візир», що забезпечувала постачання продуктів на «Десну», був розірваний, в інші частини були запущені мобільні групи для перевірки якості продуктів харчування. А минулорічний експеримент із запровадження нових стандартів годування військовослужбовців, досі реалізований лише в двох частинах, до кінця року повинні поширити ще на шість, а в наступному році – на всю армію, стверджує вже згаданий вище Бірюков. Подивимося.

Тим часом був розжалуваний до рядового і звільнений з лав Збройних сил України підполковник Фадєєв з 53-ої бригади. Він був затриманий на збуті «наліво» боєприпасів на загальну суму понад 60 тисяч гривень. Чому звільнений, а не посаджений, запитаєте ви? Все ще попереду: просто звільнення – в компетенції військового командування, а ось питання арешту повинен вирішити суд.

фронтові зведення

Список гарячих точок не змінюється. Найгарячіша, як і раніше, Авдіївка. Нещодавно через обстріли була пошкоджена розташована неподалік Донецька фільтрувальна станція, а також лінія електропередач. Частина людей по обидві сторони лінії розмежування залишилися без світла і води.

А понеділок, 19 липня, став чорним днем ​​для українських військ: в цей день в зоні АТО загинули відразу дев'ять українських бійців.

Хроніки окупації

У «ДНР» тривають «націоналізації» (а коректніше буде сказати, віджимання) підприємств (наприклад, макіївського Центрального ринку), а також заводів, що залишилися на окупованій території. Правда, здебільшого вони вже попиляні на металобрухт, але дещо звідти ще можна реквізувати. Цікаво, що одним із таких заводів став Донецький електрометалургійний, що припинив діяльність ще в 2012-му році. Родзинка полягає в тому, що він належить групі «Мечел» – російської компанії. Втім, терористи вже пообіцяли росіянам, що повернуть їм завод, якщо ті пообіцяють відновити його роботу і «посприяти міжнародно-правового визнання ДНР».

Природно. Хтось же повинен в умовах, коли самі «республіки» сприяють рівно зворотному. На тижні і в «ДНР», і в «ЛНР» пройшли «вчення», де цивільне населення навчали блокувати можливу ​​збройну місію ОБСЄ. Не намагайтеся вдуматися в сам факт і тим більше не гуглити фото, де інваліди-колясочники з суворим виглядом перепиняють дорогу техніку, просто прийміть як факт – а заодно відзначте для себе, що перспектива можливої ​​збройної міжнародної місії всерйоз лякає керівництво терористів. Зрозуміло: така явно не сприятиме розвитку отжімономікі на цих землях.

Віктор Трегубов спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: