Експерт розповів, навіщо УПЦ МП влаштувала хресну ходу на Київ

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Варто розуміти, що посилення обстрілів на Донбасі, загострення ситуації в зоні конфлікту, «тарифні Майдани» та інші протести синхронізовані з хресною ходою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Володимир Цибулько, аналізуючи ситуацію навколо хресної ходи, організованої УПЦ МП.

«Безумовно, провокації можливі. Річ у тім, що ще в травні, коли розроблялися ці плани та готувалися нашвидкуруч, фантом перевиборів літав у повітрі. Цей механізм вдалося розкрутити, зараз він реалізується, але з урахуванням міжнародної підтримки зрозуміло, що жодних перевиборів найближчим часом не буде», – розмірковує Цибулько.

Як наголосив експерт, зірвати зараз політичний баланс, який існує, вже не можливо, хоча така спроба була здійснена за допомогою синхронізації цілої низки сценаріїв.

«Це спроба для коригування осіннього плану дій», – зауважив політолог.

Хресна хода: Богові – боже, а кесарю – кесаревеПопри те, що Українська православна церква Московського патріархату підконтрольна Кремлю, її дії варто розцінювати виключно з точки зору законності, вважає політичний оглядач Валентин Гладких.

«УПЦ МП програє Україну. Сьогодні люди масово відвертаються від неї», – вважає він.

Крім того, за його словами, церковники хотіли реалізувати план із нагадування українській владі про свою політичну вагу, тому що така хода має радше політичний концепт, аніж змістовний та структурно-зміцнювальний.

«Нинішня хресна хода жодним чином не пов'язана з популяризацією самої церкви. Це нагадування владі, шантаж у стилі Путіна», – зазначив він.

До того ж, на його думку, зараз, на тлі такої криміналізації, організація такої ходи, яка відволікає сотні-десятків поліцейських, пов'язана й із тим, щоб вчергове продемонструвати, що будь-якими діями можна зруйнувати образ реформованих силових структур.

Політолог Валентин Войтков наголосив, що пропагандистська робота ведеться постійно: десь кулуарно, десь – безпосередньо.

«Все спрямовано на те, щоб посилити невдоволення владою та ще раз підкреслити, що Україна та РФ мають спільну історичну долю. Нас намагаються прив'язати до православної ідентичності, але в тому варіанті, в якому її бачить Москва, а там немає варіантів, що владі та «царю» в особі Путіна можна опиратися», – підкреслив політичний експерт.

Як відомо, хресна хода рушила зі сходу (зі Святогірської Лаври) та із заходу (з Почаївської Лаври) України. 27 липня учасники двох колон мають намір зустрітися в Києві на Володимирській гірці й разом пройти до Києво-Печерської Лаври, де заплановане богослужіння.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: