Жовтень-2016: чи є шанси на безвізовий режим? Прогноз експертів

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Насправді, враховуючи низку зовнішніх факторів, у Європі зараз складається ситуація на нашу користь.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олександр Палій, аналізуючи заяву віце-прем'єр-міністра з питань євроінтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе про те, що Україна може отримати безвізовий режим у жовтні цього року.

«Зараз ЄС потрібно продемонструвати власну дієздатність, ухвалюватити рішення та діяти, в тому числі й на міжнародному рівні», – констатував Палій.

Як пояснив експерт, річ у тім, що останні події в Туреччині викликали реакцію ЄС. Для Анкари безвізовий режим відтерміновано, можливо, на півроку-рік, щоб зрозуміти безпекову ситуацію та проблему з біженцями.

«Якщо для Туреччини питання відкладається, то Україна кон'юктурно потрапляє в гарне становище», - зауважив він.

Тому, на його переконання, така ситуація дійсно дає шанси на те, що в жовтні буде ухвалено рішення щодо України.

«Вже зовсім інше питання, коли рішення набуде чинності. Існує ймовірність, що вже на початку наступного року ми можемо отримати можливість здійснювати короткострокові поїздки за біометричними паспортами», – припускає експерт.

Політолог поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Україна може отримати безвізовий режим у жовтні цього року.
Олександр Сушко:«Безвіз для України можуть затягнутися на кілька місяців, що не критично».

Водночас, як розповів директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, деякі країни ЄС намагаються прив'язати до запровадження безвізового режиму новий механізм, який би гарантував швидке реагування в разі зростання міграційних загроз, у тому числі й можливе запровадження віз, якщо з певної країни буде велика кількість нелегалів.

«Якраз обговорення цього механізму певним чином може загальмувати процес остаточного ухвалення рішення щодо України. Але рішення буде в 2016 році, а декілька місяців для нас не є критичними», – додав спеціаліст.

Нагадаємо, днями через жорстку політику влади Туреччини після невдалого державного перевороту в ЄС вирішили відкласти розгляд безвізового режиму для цієї країни. Крім того, питання входження Туреччини до ЄС буде остаточно закрите, якщо влада запровадить смертну кару.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: