Наскільки ще може подорожчати бензин – думка експерта

Читать на русском
Нинішній рівень роздрібних цін на нафтопродукти близький до так званої межі еластичності, перетин якої призведе до різкого скорочення реалізації палива.
Геннадій Рябцев

Економічні чинники вказують, що роздрібні ціни на автомобільне пальне можуть зрости ще на 0,7-1,1 грн за літр, однак низька купівельна спроможність буде утримувати трейдерів від подальшого подорожчання.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, передає «Слово і Діло».

«Якщо виходити лише з економічних міркувань, то українські трейдери мають усі підстави підвищити роздрібні ціни на паливо на 0,7-1,10 грн/л (залежно від виду нафтопродуктів, марки та бренду)», – пише він.

Цей прогноз базується на запропонованому Міністерством енергетики та вугільної промисловості перерахунку собівартості вітчизняного або імпортного ресурсу. В ньому враховуються логістичні витрати, матеріальні втрати при зберіганні та транспортуванні, умовно-постійні витрати середньозваженої АЗС, відсотки кредиту й роздрібної націнки.

Експерти назвали АЗС, на яких водіям краще не заправлятисяВиявлено відхилення норм від державних стандартів бензину на деяких українських мережах автозаправних станцій.

«Але наявність економічного потенціалу для зростання не означає автоматичного подорожчання бензину. Це пояснюється тим, що нинішній рівень роздрібних цін на нафтопродукти близький до так званої «межі еластичності», перетин якої призведе до різкого скорочення реалізації», – підкреслив Рябцев.

Вартість палива на українських заправках є настільки високою, що подальше зростання ціни змусить власників авто скорочувати покупки або зовсім від них відмовитися.

«А оскільки провідні оператори отримують прибуток не за рахунок високої націнки, але великих обсягів реалізації, подальше зростання цін їм, як не дивно, невигідне», – завершив директор НТЦ «Психея».

Нагадаємо, що, на думку прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, синхронне підвищення цін на АЗС, яке нещодавно відбулося, цілком може мати ознаки змови.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: