Чому Франція стала головною мішенню «Ісламської держави»? Експерт

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Франція опинилася «під прицілом» через те, що це провідна країна Євросоюзу, яка відповідає саме за південний та східний вектор політики ЄС.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог-міжнародник Ілья Заводовський, аналізуючи заяву уряду Франції про підготовку атаки в Іраку та той факт, що країна другий рік поспіль регулярно потерпає від терактів.

«Такому розкладу передує багато причин. Франція тривалий час мала свої колонії в Африці, в країнах, де була велика частина мусульманського населення, й дуже багато людей звідти вже мають французьке громадянство», – розмірковує Заводовський.

Теракт у Ніцці: за що «третій світ» досі мститься Заходу?Політолог проаналізував трагічну ситуацію в Ніцці та заяву Олланда про готовність завдати ударів у відповідь.

В першу чергу, за словами експерта, відіграє велику роль історичний фактор. Другий аспект – демографічна ситуація у Франції, яка в 90-ті роки зробила ставку на мігрантів із Близького Сходу.

«Звичайно, «Ісламській державі» набагато легше було налагоджувати свою мережу у Франції, оскільки там є багато людей, які симпатизують їм. З ними набагато легше домовлятися та простіше тиснути», – пояснив він.

Крім того, як зазначив експерт, не слід забувати, що Франція свого часу зайняла активну позицію в Лівії, ще за часів Каддафі.

Зараз, за його словами, важливо, що уряд Франції діє та не уникає відповідальності, оскільки це необхідний крок для всього євроатлантичного світу.

Нагадаємо деякі факти:

Взимку 2015 року – напад на редакцію журналу Charlie Hebdo в Парижі. Того ж року – серія нападів та розстрілів: вбивство в передмісті Парижа, вибух на заводі та перестрілка в потязі Амстердам-Париж, стрілянина в концертному залі Bataclan в Парижі.

Вже цього року, на роковини нападу на редакцію Charlie Hebdo, виходець із Марокко з криком «Аллах акбар!» увірвався до будівлі комісаріату поліції.

В червні скоєно напад на офіцера поліції, в полон взято дитину та жінку-поліцейського. Минулого тижня вантажівка на швидкості в'їхала в натовп людей у Ніцці, водій відкрив вогонь.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: