Україна та Румунія з'єднали газотранспортні системи

Читать на русском
Історично цей маршрут використовувався Газпромом для поставок газу до Болгарії, але після завершення дії відповідного договору Україна та Румунія ухвалили рішення керуватися європейським законодавством.

Україна та Румунія підписали угоду про підключення газотранспортних систем для транспортування газу як у Болгарію через територію Румунії, так і в реверсному напрямку.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу ПАТ «Укртрансгаз».

«Оператори систем планують забезпечити постійну та безперебійну потужність для транспортування газу в напрямку з України в Болгарію й безперебійну потужність для транспортування газу в реверсному режимі», – зазначено в повідомленні.

В «Укртрансгазі» уточнили, що дія угоди поширюється на маршрут газопроводу, який використовується для транспортування газу з України в Болгарію (точка підключення Негру Вода-1) через територію Румунії.

Ця угода є частиною ініціативи CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity) під керівництвом Європейської комісії для підвищення надійності міжмережевого підключення в цьому регіоні.

У «Газпромі» підрахували газ, що поставляється в «ЛНР/ДНлгчний обсяг поставок природного газу в Україну в 2015 році склав в 7,827 млрд куб. м. «Укртрансгаз», в свою чергу, повідомляє про отримання від «Газпрому» 6,118 млрд куб. м газу в 2015 році. В результаті різниця становить 1,709 млрд куб м.

«Історично цей маршрут використовувався «Газпромом» для постачання газу в Болгарію, однак після завершення дії договору на використання газопроводу оператори газотранспортних систем України та Румунії ухвалили рішення в своїй діяльності керуватися нормативно-правовим регулюванням ЄС», – пояснили в «Укртрансгазі».

У квітні «Слово і Діло» повідомляло, що Україна та Румунія планують з'єднати свої газотранспортні системи. Це підвищує енергобезпеку держав і всього регіону.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: