Запуск «Одеса-Броди» скоротить шлях поставки каспійської нафти до ЄС

Читать на русском
Обсяги транспортування нафти спочатку навряд чи будуть великими, маршрут також ще належить обкатати.
Схема трубопроводу «Одеса-Броди»

Запуск нафтопроводу «Одеса-Броди» дозволить європейцям отримувати каспійську нафту набагато швидше й дешевше, ніж морським маршрутом, як зараз.

Про це на своїй сторінці в Facebook пише директор ТОВ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн, передає «Слово і Діло».

«Сьогодні заводи цих країн отримують азербайджанську нафту протяжним морським маршрутом із подальшим підйомом трубопроводами. Український маршрут коротший і простіший», – пише експерт ринку нафтопродуктів.

За його словами, складність проекту в тому, що «Укртранснафта» (оператор нафтопроводу – ред.) взяла на себе функцію інтегратора сторін-учасників проекту. Адже, крім Баку, в проекті будуть задіяні транспортні та переробні компанії суміжних країн – Словаччини, Чехії, а в подальшому, можливо, й Австрії з Німеччиною.

«Безумовно, обсяги (транспортування нафти – Ред.) спочатку навряд чи будуть великими, але це не настільки важливо, маршрут ще належить «обкатати». Важливий сам по собі вихід на новий для нас ринок транспортування з новим продуктом», – говорить Куюн.

Нафтові фобії Росії: чи варто чекати дива?Новий тиждень закріпив тенденцію до зниження цін на нафту на світових ринках. Передумовою стало те, що США, ЄС та ООН зняли економічні санкції з Ірану після того, як одна з найбільших ісламських країн таки виконала свої зобов’язання щодо мирних планів розвитку власних ядерних програм.

Він також додав, що цей проект реально було зробити ще на початку 2000-х. Однак тоді на заваді стали росіяни за підтримки тодішнього глави НАК «Нафтогаз України» Юрія Бойка.

«У 2003 році «Одеса-Броди» віддали ТНК для прокачування нафти в зворотному напрямку – Росія-Броди-Одеса. Як з'ясувалося пізніше, фактично вони заблокували магістраль, оскільки обіцяні 9 млн тонн на рік вони так жодного разу й не прокачали», – зазначив експерт.

Нагадаємо, що вчора, 14 липня, Президент України Петро Порошенко та президент Азербайджану Ільхам Алієв розпорядилися відновити проект трубопроводу «Одеса-Броди» для транспортування каспійської нафти до країн Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: