Хресна хода на Київ: влада боїться побачити багатотисячний натовп на вулицях міста

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

У ситуації з хресною ходою політики починають виходити за межі своїх повноважень та компетенції.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, аналізуючи організовану УПЦ МП хресну ходу та позицію українських політиків, які вбачають у цьому «слід Кремля».

«Небезпечна ситуація, коли чиновники вищого рівня починають висловлюватися на тему віри, релігії, хоча, згідно з Конституцією, держава відокремлена від церкви. Це не функція політиків. Це не порядок денний сучасної держави. Свого часу схожа ситуація була з мовним питанням. Тоді депутати його активно просували, намагаючись отримати підтримку виборців. Зараз також відбувається політизація ситуації», – міркує Якубін.

Як нагадав експерт, коли Обаму обрали сенатором штату, йому нав'язували, яким він має бути, до якої церкви ходити та що робити. Відповідь була дуже чіткою – він не обирався пастором штату, а призначений сенатором і функції в нього інші.

Навіщо хресна хода йде на Київ та чим це може завершитися? ЕкспертЕксперт проаналізував ситуацію навколо хресної ходи на Київ, яку організувала УПЦ МП до Дня хрещення Русі.

«Те, що всі мають належати до однієї церкви, було в Європі в XIV столітті. Це вже в минулому. Тому, коли політики починають вирішувати ці питання, це спекуляції та спроби відвернути нашу увагу від того, що вони не роблять», – констатував політолог.

На його думку, для деяких політиків церква зараз – це машина для отримання підтримки виборців.

«Вони розглядають церкву як інститут поширення своєї влади, й тому, відповідно, така реакція», – додав він.

При цьому, безумовно, уряд має певний острах побачити багатотисячну юрбу на вулицях міста. Останнім часом влада дуже нервово реагує на масові акції.

Нагадаємо, днями раніше спікер ВР Андрій Парубій заявив, що хресна хода на Київ організована Кремлем для дестабілізації ситуації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: