Brexit та новий прем'єр: чи збереже Британія курс, що відповідає інтересам України? Експерт

Читать на русском
Олександр Сушкоексперт з питань інтеграції

Ситуація безпрецедентна й ніхто не знає, як її вирішувати. На сьогодні переговори щодо виходу Великобританії офіційно ще навіть не розпочалися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань європейської інтеграції, директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, аналізуючи призначення нового прем'єра Великобританії.

«Обговорюються різні сценарії. Прибічники того, щоб залишитися, не сидітимуть склавши руки, тим більше, що зараз їхні позиції зміцнилися. Якби проводилися дострокові вибори, то парламентська більшість була б на боці тих, хто виступає за збереження Великобританії в ЄС», – розмірковує Сушко.

Великобританія намагається переграти дію Brexit, використовуючи Шотландію – експертПолітолог-міжнародник проаналізував заяву керівництва Шотландії про намір залишится в Євросоюзі.

Очевидно, що британський уряд буде змушений порушити офіційну процедуру початку виходу, але ця процедура лише дасть старт офіційним переговорам, які невідомо чим завершаться.

«Лише повторним референдумом можна розвернути ситуацію. Але це не близька перспектива. За 2-3 роки це можливо», – зауважив експерт.

Щодо нового прем'єра, то, за словами експерта, Тереза Мей справляє враження досвідченого політика.

«В неї є своя тема – безпека та протидія неконтрольованій міграції. В зовнішній політиці вона продовжить гнути свою лінію. Британія зберігатиме той курс, який відповідає інтересам України», – вважає він.

Як відомо, 5 вересня Палата громад Британії проведе дебати щодо петиції, яка закликає до повторного референдуму щодо членства країни в ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: