Щоб закрити питання кредиту МВФ, має статися новий дефолт або криза – експерт

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

У нас уже традиція така: щойно на кону виникає критично важливе питання, то не самі, але за допомогою Президента, депутати починають мобілізуватися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт фінансових ринків, начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, аналізуючи заяву глави Міністерства фінансів Олександра Данилюка про те, що є складнощі з траншем МВФ, пов'язані з ухваленням законів у ВР.

«Проблема в тому, що ми не знаємо, які домовленості насправді досягнуті та чого саме не вистачає. Якщо питання в кількості необхідних законів, то якщо захочуть, все вирішать. Якщо ж річ не лише в законах, безумовно, це погано, оскільки якраз почалися зрушення й в будь-який момент ситуація може погіршитися, тому що ми зав'язані на зовнішні ринки», – аналізує Яблоновський.

Як підкреслив експерт, якби була загроза дефолту та критичний дедлайн за траншем, то питання б давно вирішили.

В очікуванні траншу МВФ: Порошенко провів розмову з ЛагардПрезидент України провів телефонну розмову з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду.

«Прямої загрози немає, тому ніхто особливо й не намагається закрити це питання. Немає критичної точки», – наголосив він.

«Минулого року був дедлайн, величезні виплати за зовнішніми боргами, реструктуризація та, умовно кажучи, потрібно було замінити один борг іншим. Зараз ситуація інша», – додав фінансист.

У будь-якому разі, за його словами, МВФ не може повністю відмовитися від співпраці, не дати кредиту. Вони можуть заявити, що в зв'язку з невиконанням вимог виплата траншу знову переноситься, та тягнути так ще невизначений час, поки, можливо, це взагалі не втратить актуальність.

Нагадаємо, що сьогодні спікер ВР Андрій Парубій закрив засідання через брак голосів.

Відзначимо також, що востаннє Україна отримувала транш від МВФ у серпні минулого року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: