Верховна Рада припинила масове вивезення металобрухту з України

Читать на русском
Брухт чорних металів є необхідним компонентом у виробництві сталей конвертерним способом. Його нестача призводить до простою та, як наслідок, збитків металургійних підприємств.

Верховна Рада України підвищила мито на експорт брухту чорних металів з 10 євро за тонну до 30 євро за тонну терміном на один рік, таким чином частково задовольнивши інтереси українських металургів.

При цьому Рада скасувала реєстрацію імпортних контрактів, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Це компроміс, який створює максимально можливі умови (для металургійної галузі – Ред.) на цю мить», – зазначив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

На попередню редакцію закону (№3868) Президент наклав вето. Це пояснювалося порушенням зобов'язань України перед СОТ і ЄС, а також загрожувало порушенням антидемпінгових розслідувань. В оновленому варіанті закон відповідає правам держави реагувати на загрози національній безпеці.

Якщо МЕРТ підтримає експорт металобрухту, про іноземні інвестиції можна забути – експертЧерез відсутність комплексного бачення розвитку економіки у деяких чиновників, Україна може втратити промисловий потенціал та іноземні інвестиції.

Відзначимо, що лом чорних металів є необхідним компонентом у виробництві сталей конвертерним способом. Його нестача призводить до простою та, як наслідок, збитків металургійних підприємств.

Згідно з даними об'єднання «Металургпром», в 2015 році дефіцит металобрухту склав 855 тис. тонн або 22% від потреби (3,92 млн тонн). За даними ДФС, торік з України експортували 1,213 млн тонн брухту чорних металів, що є найвищим показником за останні 10 років.

За оцінками НБУ, частка металургії в промисловості України в 2014 році склала 16,5%, в експорті – 30%.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: