Нефьодов розповів, чому слід відмовитися від держрегулювання цін

Читать на русском
Заступник глави МЕРТ Максим Нефьодов назвав п'ять причин, чому потрібно відмовитися від держрегулювання цін на продукти.
Максим НефьодовФото: Фокус

У результаті скасування регулювання цін на державному рівні вартість продуктів не підвищиться, якщо їхня собівартість не вища за ціну.

Про це в своїй колонці на «Економічній правді» написав заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Максим Нефьодов, повідомляє «Слово і Діло».

«Тим не менш ми досі чомусь вважаємо, що чиновники краще за виробників знають, як формувати ціни. І щойно вони віддадуть цей контроль, ціни злетять до небес. Те, що це повна дурниця, зрозуміло будь-кому, хто знає основи економіки», – пише Нефьодов.

Уряд підвищить мінімальну пенсію – РозенкоЗаявляючи про чергове підвищення пенсій, віце-прем'єр Павло Розенко поскаржився на недостатньо швидке зростання економіки.

За його словами, більшість населення та депутатів вважають інакше. Нефьодов навів приклад МАФа, який закрився після того, як там побудували супермаркет.

«Типова історія: у вас під домом з'явився мережевий супермаркет. Згодом напівлегальні МАФи, які були до того, закрилися. Чому? Тому що вони пропонували надто дорогі звичайні продукти», – зазначив заступник глав МЕРТ.

Він розповів, що завдяки великій кількості супермаркетів і конкуренції між ними ціна на продукти може бути меншою, й тому втручання держави до цих процесів непотрібне. Нефьодов додав, що нещодавно МЕРТ вчетверте за останні півтора року запропонувало скасувати постанову №1548 від 1992 року про регулювання цін на соціальні продукти.

Шимків розповів про економічний прогрес України за два рокиУкраїна піднялася в рейтингу глобальної конкурентоспроможності та зменшила дефіцит Держбюджету за 2 останніх роки.

«По-перше, ціни на соціальні продукти зростають швидше, ніж на решту товарів. По-друге, необхідність занижувати прибутковість спотворює ринок продуктів. Сумлінні виробники мають отримувати відповідні дозволи. По-третє, руйнується виробництво. Якщо ви виробляєте продукти харчування із соціального списку, у вас є чітке обмеження за прибутком. По-четверте, зменшуються можливості із залучення інвесторів у виробництво, погіршуються умови для стимулювання розвитку підприємництва. По-п'яте, зменшується виробництво «соціальних» товарів, а ціни на них, як у випадку з гречкою, стрімко зростають. Коли держава намагається дотиснути виробників і скинути ціни, виникає відомий із радянських часів дефіцит», – аргументував заступник міністра.

Також держслужбовець звинуватив популістів, які досі грають настроями громадян та їхніми спогадами про радянське минуле. Нефьодов додав, що підтримка соціально незахищених громадян – це важлива справа, але потрібно запроваджувати адресну програму цієї підтримки та не вирішувати її за рахунок бізнесу.

Нагадаємо, 11 липня Україна та Канада підписали Угоду про зону вільної торгівлі між країнами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: