Чи змусить мораторій Київради змінити ціни на комуналку? Ескперт

Читать на русском
Дмитро Кондратенкополітолог

Мораторій діятиме на комунальні підприємства, які безпосередньо належать Київраді.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Дмитро Кондратенко, аналізуючи рішення Київради про запровадження мораторію на підвищення тарифів.

«З іншого боку, це також сигнал. Коли 4-мільйонне місто висловлює такі застереження – варто сприймати це серйозне. Тим більше, це столиця, яка може серйозно вплинути на ситуацію у владі. Це може вплинути на те, що врешті-решт доведеться переглядати таку тарифну політику», - констатував відразу Кондратенко.

Крім того, як пояснив він, це може бути початком певної київської комунальної політики стосовно компенсації деяких тарифів.

Принаймні, на його думку, це точно стане початком дискусії щодо того, як Київ міг би обмежити такі проблеми, тому що в столиці проблемна ситуація.

Тарифи встановили не за формулою, а за домовленістю олігархів і Кабміну – експертЕксперт прокоментував заяву Павла Розенка, який має намір звертатися до НКРЕКП з приводу формули «Роттердам плюс».

«У нас люди не вирішують як саме опалювати будинок, а рішення приймає «Київенерго», - підкреслив експерт.

Тобто, як пояснив він, «Київенерго» може включати на повну потужність батареї, тоді коли це не зовсім потрібно. При цьому в нас є достатньо теплі будинки, яким це просто не потрібно, а опалення, гарячу воду вмикають на повну потужність.

«Відповідно, це додаткові витрати», - наголосив Кондратенко.

Хоча в такому разі потрібно, щоб ОСББ мало постійний доступ до регулювання опалення, і якщо потужність занадто сильна, то могли її зменшити. Насправді, це проблемна ситуація, і якщо вже не знижувати тарифи, то мають бути заходи економії, щоб сплачувати менше.

Додамо, що Володимир Гройсман скептично поставився до цієї ініціативи Київради.

Як відомо, Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, підвищила тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення майже удвічі з 1 липня 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: