Саміт НАТО: чи зможе Альянс розв'язати українське питання? Експерт

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Можуть звучати різні заяви, зокрема такі, як від міністра оборони Польщі, про рішення, яке змусить РФ вивести війська з України, але це потрібно сприймати скептично, оскільки це суто його позиція, а не Альянсу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Костянтин Бондаренко, аналізуючи Варшавський саміт НАТО та перспективи для України.

«У НАТО будь-яке питання ухвалюється консенсусом, особливо ті, що стосуються оборонної допомоги. Є ціла низка держав, які не готові поглиблювати конфлікт з РФ через Україну», - констатував Бондаренко.

Як підкреслив він, українська тема не буде центральною на саміті НАТО.

Варшавський зашморг: як НАТО готується до гібридної війниНаприкінці тижня в Польщі відбудеться масштабний саміт країн-членів НАТО, на який запрошено й українську делегацію. Під час саміту вирішуватиметься подальша доля всього європейського континенту та будуть запропоновані нові моделі посилення обороноздатності від агресивних планів Кремля.

«В проектах резолюції передбачається, що Україна може отримати консультативну допомогу та фінансування цієї допомоги. НАТО може ухвалити рішення про те, що українська армія отримає консультантів, радників, може розширити їх присутність і кількість в Україні та дати їм зарплату. Це головний підсумок для України», – пояснює він.

Крім того, як зазначив експерт, не варто нічого очікувати й від зустрічі з Обамою.

«Зустріч на полях саміту – це значить, що до 15 хвилин максимум буде діалог, при якому не розглядаються якісь важливі питання та не приймаються рішення», – розповів політолог.

Також, за його словами, жодних зрушень щодо членства в НАТО ми не отримаємо.

Як відомо, на саміті Альянсу, який відбудеться у Варшаві 8-9 липня, під час зустрічі Україна-НАТО будуть визначені подальші дії щодо «нормандського формату».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: