Для США настав період, коли вони можуть ризикнути надати зброю Україні

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Мінські домовленості, безперечно, є однією з важливих тем переговорного процесу, але не ключовою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Яблонський, аналізуючи візит держсекретаря США Джона Керрі до Києва та переговори з керівництвом України.

«Основною стане тема надання військової допомоги Україні у вигляді захисного озброєння, що допоможе стримувати російську агресію. Ймовірно, Грузія також може отримати військову підтримку», – зазначив Яблонський.

Як пояснив він, варто розуміти, що це зброя не нападу, а захисту. Цілком можливо, що зараз таке рішення буде ухвалене.

«Наприкінці правління рішення ухвалюються легше, аніж ведення такої політики, коли ще є якийсь час перебування на посаді», – зауважив він, акцентуючи, що перед завершенням каденції Барак Обама може піти на такий крок.

Експерт пояснив, чому АП викликає держсекретаря США в УкраїнуПолітолог прокоментував заяву заступника глави АП про те, що принциповим зараз для України є питання організації візиту Джона Керрі в Україну.

Безумовно, як додав він, «Мінськ» є важливим, але всі розуміють, що Путін зараз знову порушує домовленості. Не лише тим, що ведуться військові дії, але й тим, що він заборонив третім країнам транзит українських товарів.

«Тому зараз тиснути на Україну ніхто не буде. Є розуміння, що навіть якщо таке бажання присутнє, то прийняти зараз якісь дивні рішення, з точки зору хоча б здорового глузду, не вдасться», – припускає політолог.

При цьому він зауважив, що питанням участі США в «нормандському форматі», скоріш за все, займатиметься вже новий президент.

Додамо, що в рамках Варшавського саміту, який проходитиме 8-9 червня, запланована зустріч Президента України Петра Порошенко з американським колегою Бараком Обамою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: