Без суду та слідства: які ризики має «безвізовий» закон про спецконфіскацію?

Читать на русском
Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

Обидва варіанти не гарантують права власності, що відповідало б стандартам ЄС.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин, аналізуючи інформацію про те, що обидва законопроекти про спецконфіскацію не відповідають міжнародним нормам.

«Спецконфіксація, ініційована Вінником і групою Пашинського, має ще один суттєвий ризик, оскільки обходить поняття презумпції невинуватості й дає можливість конфісковувати майно до рішення суду, що взагалі не відповідає європейській практиці», – констатував Юрчишин.

За його словами, зараз досить адекватна, на думку ЄС, процедура спецконфіскації є в пакеті законів, необхідних для безвізого режиму, але вона відбувається за судовим рішенням. Ця спецконфіскація не дає змоги сьогодні за фактом забрати гроші Януковича, заморожені на рахунках НБУ.

«Насправді, в короткостроковій перспективі обидва закони дають відповідь на це питання – оперативно отримати кошти Януковича, але водночас не має відповіді на далеку перспективу: чи буде гарантована Україні можливість відстояти це рішення в європейських судах?», – пояснює спеціаліст.

ЄС розкритикував закон про спецконфіскаціюУ представництві ЄС зазначили, що новий закон про спецконфіскацію порушує права простих українців.

«Спираючись на міжнародне право, таке оперативне, без суду та слідства, повернення активів можна подати як політичну заангажованість, політичний тиск, як вибіркове правосуддя, й, відповідно, оскаржити це рішення на перспективу через кілька років. В результаті потім можливі претензії до України за таке рішення», – уточнив він.

Тому, на його переконання, розуміючи, що потрібні кошти на армію, встановлення справедливості в очах суспільства, тому що кошти лежать мертвим грузом, не варто ухвалювати закони, які містять високі ризики.

«Необхідно підключитися правоохоронним органам, використовуючи процедуру заочного засудження, спецконфіскацію, яка вже є, та забезпечити правомірність цих процесів. До кінця року навіть за чинними процедурами можна мати позитивні результати щодо повернення активів до Бюджету», – проаналізував Ярослав Юрчишин.

Як відомо, в квітні законопроект про спецконфіскацію розкритикували також в ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: