Мітинг під ВР: чи варто чекати тарифного бунту? Експерт

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

Безумовно, на тлі підвищення тарифів не можна виключати тарифного бунту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський, аналізуючи інформацію про те, що представники профспілок з усіх регіонів України проводять марш протесту під ВР проти підвищення тарифів.

«Скоріш за все, буде такий собі пасивний саботаж. Це не будуть активні дії у вигляді маршу порожніх каструль, якщо тільки це не буде ініційовано самими політиками. Найбільш імовірно, що це буде якраз тихе саботування у вигляді зростання неплатежів», – припускає незалежний експерт.

За його словами, вже складається ситуація, коли саме Мінсоцполітики заявляє, що 30% населення не зможуть платити.

«Грубо кажучи, ризик неплатежів уже визнається на офіційному рівні. Якщо порахувати, то 60% отримають субсидії, 30% – не заплатять, і в нас залишається 10% платоспроможного населення, яке покриватиме ці тарифи. В чому логіка підвищення тарифів до того рівня, коли велика частина населення не в змозі їх оплачувати», – проаналізував Землянський.

При цьому, як зазначив він, не варто забувати, що субсидії – це дуже умовна річ.

Додамо, що, за словами виконавчого директора інвестиційної компанії Concorde Capital Андрія Геруса, ціна електроенергії в Україні вже є на 50% вищою, ніж в Європі.

Сьогодні прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив про намір створити робочу групу для перевірки ціноутворення на газ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: