В'язні анексії: як повернути українських полонених із Криму? Правозахисник

Читать на русском
Олександра МатвійчукПравозахисниця, голова ЦГС

З моменту окупації залишилося щонайменше три тисячі людей, які перебували в місцях позбавлення волі.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловила координатор «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук, аналізуючи заяву міністра юстиції про те, що Україна та РФ шукають формат повернення українських в'язнів із Криму.

«Ці люди фактично стали заручниками, коли після того, як відбулась окупація, автоматично стали називатися російськими громадянами», - розповіла Матвійчук.

За її словами, багато з них не визнавали себе громадянами РФ. Особливо це питання загострилося, коли примусово їх почали відправляти з території Кримського півострова в інші місця на територію РФ.

«Проблема, що в Криму немає закладів, які б забезпечували права жінок, неповнолітніх. Їх у першу чергу вивозять з окупованого півострова», – зауважила вона.

Як зазначила експерт, останнім часом переговори уповноваженого ВР із прав людини вийшли на фінішну пряму й після зустрічі з уповноваженим РФ була домовленість про те, щоб зрушити це питання з мертвої точки.

У Криму до 10 років ув’язнення засудили учасника ЄвромайдануКримському суду виявилося достатньо непрямих доказів, щоб засудити євромайданівця-жителя Київської області за напад на працівників спецпідрозділу «Беркут».

«Зараз ідеться про 18 людей, які звернулись до уповноваженої з прав людини та були подані на розгляд РФ», – констатувала правозахисник.

На її думку, щодо пошуку формули для звільнення, то в нас існує Конвенція про відбуття покарання засуджених у країні громадянства, й, можливо, мається на увазі цей механізм, Але це складний момент, навіть із політичної точки зору.

«Суть Конвенції в тому, що людина скоїла злочин на території країни не свого громадянства і її доправляють за домовленістю відбувати покарання до країни свого громадянства. Крим – це що? Тобто, якщо ми визнаємо застосування цієї конвенції, як обійти цей момент?», – проаналізувала ситуацію Олександра Матвійчук.

Додамо, що нещодавно, глава Меджлісу Рефат Чубаров заявив, що на півострові щодня проводяться обшуки, затримання, багатогодинні допити кримських татар та українців.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: