Варшавський саміт НАТО: чого чекати Україні? Експерт

Читать на русском
Григорій Перепелицявійськовий експерт, конфліктолог - міжнародник

Можуть бути різні заяви, але варто дивитися на об'єктивний хід процесу та ситуацію, яка складається.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Інституту зовнішньої політики Григорій Перепелиця, аналізуючи перспективи саміту НАТО у Варшаві для України.

«На тлі дезінтеграції ЄС та відносин між Європою та США позиції НАТО стають слабшими. Відтак, Альянс у цій ситуації має дотримуватися певного балансу між Європою та США. Обидві позиції не спрямовані на оборону України чи перспективу членства України в НАТО», – констатував Перепелиця.

До того ж, за його словами, зараз є велика дискусія з приводу того, чи варто забрати зобов'язання з Бухарестського саміту, де було обіцяно прийняти Україну до НАТО.

«Хоча ще відтоді жодного підтвердження цього ми й так не мали, тоді як Грузія була зарахована до кола перспективних членів НАТО», – зауважив він.

Як припустив експерт, жодних кардинальних змін від Варшавського саміту очікувати не варто, тим більше, німецькі, французькі очільники, а нещодавно Квасневський, заявили, що перспектив членства в НАТО для України немає.

Чи стане саміт НАТО переломним у боротьбі проти агресії РФ в Україні?Експерт поділився міркуваннями щодо інформації про те, що НАТО на саміті в липні може ухвалити рішення, яке змусить Росію піти з України.

«Позиція НАТО на найближчому саміті буде дуже обережною», – наголосив експерт-міжнародник.

На його переконання, було б позитивом ухвалення стратегії регіонального стримування РФ, але навряд чи це відбудеться.

«Будуть контраверсійні заяви. Серед таких країн, як Німечина, Франція, Італія, йде деморалізація. Глава МЗС Німеччини різко засудив навчання «Анаконда» й сказав, що НАТО має припинити бряцання зброєю. Путін розцінює це, як перемогу, а НАТО навіть не вимагає вибачень від РФ за постійні провокації в територіальних водах Балтії. Тому для України точно не буде жодних практичних заходів, щоб Росія вийшла з Донбасу. Це більше схоже на фантастику», – пояснює Перепелиця.

Як відомо, на саміті Альянсу, який відбудеться у Варшаві 8-9 липня, під час зустрічі Україна-НАТО будуть визначені подальші дії щодо «нормандського формату».

Крім того, в рамках саміту відбудеться зустріч Президента України Петра Порошенка з президентом США Бараком Обамою.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: