День Військово-морських Сил і протиповітряної оборони: що обіцяли військовим політики?

Читать на русском
У День військово-морських Сил та протиповітряної оборони Слово і Діло вирішило нагадати політикам про те, які обіцянки вони дали українським захисникам вітчизни.

«Хто не годує свою армію, тому доведеться годувати чужу» – справедливість цієї тези, як ніколи раніше, Україна відчула в останні роки. І якщо прогрес у забезпеченні та рівні професіоналізму сухопутних військ – факт уже незаперечний, то те, як ідуть справи з матеріально-технічним забезпеченням флоту – набагато менш очевидна річ. Те ж саме стосується й протиповітряної оборони – сфери, що, по суті, для більшості українців є справжньою terra incognita, однак без якої неможливо уявити повноцінну оборонну систему країни.

У день, коли Україна відзначає одразу два професійних свята військових – День військово-морських Сил та День військ протиповітряної оборони «Слово і Діло» зібрало найактуальніші обіцянки політиків та високопоставлених чиновників, присвячених українським захисникам, що несуть службу в цих родах військ.

Військовий флот

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє надати морським піхотинцям техніку за стандартами НАТОСказано 21 липня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

Перша обіцянка Петра Порошенка, присвячена військово-морським силам, датується 21 липня минулого року. Тоді Глава держави заявив, що морські піхотинці, котрі тоді продемонстрували хорошу функціональну підготовку, отримають модернізовану військову техніку, оснащену за стандартами НАТО. 26 листопада того ж року міністр оборони Степан Полторак затвердив План виконання основних заходів щодо переходу Збройних Сил України на стандарти НАТО. Коли «Слово і Діло» в лютому 2016-го перевіряло стан виконання цієї обіцянки, загалом по Збройних Силах України було впроваджено 65 таких стандартів. Крім того, на замовлення флоту було побудовано 2 малих броньованих артилерійських катери, закладене будівництво ще чотирьох.

Статус «у процесі виконання», так само, як і попередня, має обіцянка Порошенка протягом 2016 року продовжувати відновлення бойового складу Військово-морських Сил. Її він дав 11 січня цього року, однак поки що відновлення корабельного складу ВМС обмежується обіцянками щодо будівництва зазначених вище артилерійських катерів.

Створити нову сучасну військово-морську базу, що замінила б українським військовим морякам втрачені бази анексованого Криму, пообіцяв 11 квітня міністр оборони України Степан Полторак. «Ми плануємо створити сучасну військово-морську базу з відповідною інфраструктурою. Йдеться також і про забезпечення житлом військовослужбовців», – заявив тоді глава Міноборони. Як відомо, поки що ВМС тимчасово базуються в Одесі й Миколаєві, однак повноцінної бази для них ще не створено, тож ця обіцянка також поки чекає на реалізацію.

Так все ж одну виконану обіцянку, що стосується військового флоту, «Слово і Діло» зафіксувало. Йдеться про заяву Сергія Ківалова (на той момент – кандидата в народні депутати), який у своїй передвиборчій програмі пообіцяв домогтися створення умов для облаштування постійної дислокації Військово-морського флоту України в Одесі. Було це 5 вересня 2014 року, а вже менш, ніж за рік – 14 червня 2015 року – голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі повідомив про ухвалене рішення щодо дислокації штабу Військово-морських Сил України в Одесі. Роль опозиційного депутата в ухваленні цього рішення невідома, однак по суті обіцянка є виконаною.

Протиповітряна оборона

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов обіцяє забезпечити відновлення протиповітряної оборони у 2016 роціСказано 13 листопада 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Найбільше обіцянок, присвячених військам протиповітряної оборони, «Слово і Діло» зафіксувало у секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олександра Турчинова. Одну з них він дав іще 13 листопада минулого року: зробити пріоритетним завданням для ЗСУ на 2016 рік відновлення протиповітряної оборони. Дещо пізніше цей пріоритет підтвердив Президент. У січні 2016 року Петро Порошенко пообіцяв що до кінця року українська протиповітряна оборона буде реорганізована. «2016 рік мною оголошено роком Повітряних Сил. В першу чергу реорганізовуватиметься протиповітряна оборона», – написав тоді у своєму Twitter Глава держави.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов обіцяє, що випробування ракетного озброєння українського виробництва відбудеться в 2016 роціСказано 26 січня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

На початку березня намір організувати додаткове повітряне командування до кінця 2016 року висловив міністр оборони Степан Полторак.

Втім єдиною виконаною обіцянкою перед військами протиповітряної оборони стала знову ж таки заява секретаря РНБО Олександра Турчинова про те, що в 2016 році відбудеться випробування ракетного озброєння українського виробництва. Про це він заявив наприкінці січня, а вже 22 березня він повідомив про початок випробування ракет українського виробництва. Було запущено першу ракету, яка успішно пройшла вогневе випробування. Станом на 29 березня 2016 року успішно проведено льотні випробування вітчизняного ракетного комплексу «Вільха». 22 квітня 2016 року в Україні пройшли чергові випробування ракети тактичного призначення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: