Арешт начштабу «Айдару»: чи варто чекати стихійної реакції? Експерт

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Те що, зараз відбувається, трапилося насправді не за однин день. Все почалося ще зі «сміттєвої люстрації» та закону «Про очищення влади».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор служби «Український барометр», політолог Віктор Небоженко, аналізуючи скандальну ситуацію з арештом колишнього начальника штабу батальйону «Айдар» Валентина Лихоліта.

«При цьому сама судова система сприймається населенням як несправедлива й звідси відповідна стихійна реакція: вмішування в справи судів, не судові розправи та конфлікти. Влада довела до точки: або діє легітимна публічна судова влада, яка справедливо приймає рішення або народ починає втручатися. Так відбувається завжди», - пояснює Небоженко.

Як припускає експерт, цей процес наростатиме через погіршення ефективності українського судочинства.

«Сумнівно, що в цьому конкретному випадку ситуація розростатиметься масштабно. Конфлікт матиме локальний характер і далеко не зайде», – вважає він.

При цьому, як пояснив політолог, потрібно розуміти, що влада у нас не дуже прихильно ставиться до добровольців.

«Ті люди, які захистили Україну в перші три місяці війни, коли не було армії й генерали розбіглися, якраз зараз дуже неприємні для тих же генералів. Напевно, всі добровольчі батальйони поступово будуть знищувати. Суди, утиски, переслідування. Всі, хто проявив себе в перші півроку війни, виявляться злочинцями», – проаналізував ситуацію Віктор Небоженко.

Як відомо, на поруки Валентина Лихоліта взяли 5 народних депутатів – Соболєв, Костенко, Семенченко, Мосійчук та Лозовій.

Додамо, що на Хрещатику біля Печерського райсуду бійці добровольчих батальйонів планують встановити намети та вже перекрили дорожній рух.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: