Експерт: на саміті НАТО доведеться вибирати – відносини з РФ чи захист членів Альянсу

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

Зараз відносини РФ-НАТО перебувають у холодній стадії, а Росія заявляє, що має право впливати на ті території, які межують із нею.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Валентин Войтків, аналізуючи інформацію про те, що НАТО має намір на Варшавському саміті ухвалити нові рішення щодо стримування агресії з боку РФ.

«Тобто РФ має право накласти вето, щоб на територіях країн, які входили до Варшавського блоку, заборонити системи НПРО», – констатував Войтків.

Тому, враховуючи останні події в світі, Грузії, Україні, Балтії, НАТО намагається захистити свої кордони. США вже заявили, що розмістять танкову бригаду на території Польщі.

«Якщо говорити про те, чим завершиться саміт у Варшаві, то він буде одним із визначальних, тому що НАТО потрібно зробити вибір між нормалізацією відносин із РФ і захистом своїх членів. Скоріш за все, вибір буде зроблено на користь захисту членів Альянсу й будуть посилені позиції в Балтії, Румунії та низці інших країн», – пояснив експерт.

Генсек НАТО пояснив посилення Альянсу на сходіГенеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав причину зміцнення оборони на східних рубежах Альянсу.

«НАТО не готове віддавати на відкуп РФ цілі території», – підкреслив політолог.

На його думку, Росія сама викликала гостру реакцію НАТО, коли зайшла в Грузію, та посилила побоювання, коли увійшла в Україну та анексувала Крим.

«Саміт буде визначальним. Москва намагатиметься робити все, щоб протистояти, та розповідатиме, що НАТО є агресивним блоком і не захищає своїх членів. Напруга посилюватиметься», – проаналізував ситуацію Валентин Войтків.

Відзначимо, що вчора президент РФ Володимир Путін повідомив про підготовку нової концепції зовнішньої політики та заявив про наміри спостерігати за переговорами від Лондона до Брюсселя й за їх наслідками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: