Чи стане саміт НАТО переломним у боротьбі проти агресії РФ в Україні?

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Дійсно, Росія завжди блокувала велику кількість рішень.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Петро Олещук, аналізуючи заяву міністра оборони Польщі про те, що НАТО на саміті може ухвалити рішення, яке змусить Росію піти з України.

«Складно припустити, на що конкретно зважиться Альянс, але ця заява може бути пов'язана з миротворчою місією або ухваленням нової військової доктрини, що передбачатиме стримування розміщення будь-яких збройних сил у певних країнах», – розмірковує експерт.

На його думку, чи стане ключовим і переломним цей саміт, залежатиме від того, наскільки рішуче себе поведуть та будуть налаштовані ключові держави Альянсу.

«Не варто забувати, що в НАТО зібрані далеко не рівносильні та не однакові союзники. У всіх них можуть бути різні позиції», – зазначив політолог.

Генсек НАТО пояснив посилення Альянсу на сходіГенеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав причину зміцнення оборони на східних рубежах Альянсу.

На його думку, холодна війна все ж є перебільшенням.

«Але якщо США займатимуть досить жорстку позицію, то це може серйозно вплинути на позицію Альянсу в цілому», – підкреслив Олещук.

Водночас політичний аналітик Валентин Войтків вважає, що саміт буде визначальним, а Москва уважно стежитиме за рішеннями, які на ньому можуть ухвалити.

«НАТО може змінити право РФ впливати на країни, які входили до складу Варшавського блоку, в питанні розміщення систем ПРО», – констатував Войтків.

Нагадаємо, що саміт НАТО відбудеться у Варшаві 8-9 липня. Крім того, на ці дні запланована зустріч лідерів країн «нормандської четвірки».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: