Як вплине розпад ЄС на дії Путіна на Донбасі? Експерт

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Європейський Союз може почати свій розпад і завдання РФ зараз – чекати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров, аналізуючи заяву президента РФ Володимира Путіна про те, що РФ готує нову концепцію зовнішньої політики, в той час як ОБСЄ фіксує стягування техніки на Донбасі.

«При цьому, завдання РФ – не просто чекати, а робити все можливе, щоб розхитувати Європу. Зараз Путін видає бажане за дійсне, тому що ще невідомо, як вихід Британії позначиться на ЄС: це може стати як фактором розпаду, так і стимулом до консолідації брюссельського чиновницького апарату», – розмірковує Краснопьоров.

Експерт припустив, що в РФ розраховують на розпад, і тому Путін заявляє про підготовку нової концепції, тобто Росія вестиме переговори з кожною країною окремо, в тому числі щодо санкцій, оскільки є країни, які їх не підтримають.

Розпад ЄС міг би стати досягненням Путіна в зовнішній політиці – експертЕксперт поділився міркуваннями щодо заяви президента Болгарії про те, що РФ намагається зруйнувати основи Європейського Союзу.

При цьому, як пояснив аналітик, потенційно це все впливає на ескалацію конфлікту на Донбасі.

«Чим більше ЄС буде дезінтегровуватися, тим більше це впливатиме на Україну. ЄС слабшає, відповідно, тиск також слабшатиме й РФ зможе розв'язати руки на Донбасі», – переконаний Краснопьоров.

Зараз, на його думку, РФ поводитиметься більш стримано, тому що все ще існує загроза розширення санкцій, а Європа все ще об'єднана.

«Те, що відбувається зараз, – перевірка Путіна, чи здатен ЄС уже в такому стані відповідати на його виклики», – зауважив політичний аналітик.

Як заявив Путін, у планах РФ зараз уважно стежити за тим, як далеко підуть переговори між Лондоном і Брюсселем та якими будуть наслідки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: