Без прогресу «Мінська» бойові дії повернуться на рівень літа 2014 року – експерт

Читать на русском
Олександр Горбаткоголовний координатор «Донбас SOS»

Мінський процес перебуває в глухому куті і його потрібно зрушити. Безпосередньо Америка та Європа можуть виступити таким «пушером», щоб щось почало змінюватися.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив лідер ГО «Донбас SOS» Олександр Горбатко, аналізуючи інформацію про те, що 7 липня Джон Керрі відвідає Україну та проведе переговори з керівництвом щодо реалізації Мінських угод.

«Ніхто не хоче виконувати навіть перший пункт «Мінська» – ані наші чиновники й політики, ані РФ. Всіх це влаштовує, тому що на цьому можна заробляти, можна все списувати на війну та просити якісь донорські програми й транші. Своєю чергою, світ розуміє, що якщо вони не допоможуть, то війська опиняться на кордоні з Польщею», – міркує Горбатко.

На його думку, візит Керрі буде свого роду тиском на Україну, але для РФ це знак, що США підтримують нас.

Крім того, на думку експерта, США можуть приєднатися до «нормандської четвірки».

Керрі розповів, що США розраховують отримати в УкраїніДержавний секретар США Джон Керрі вважає, що незабаром Вашингтон отримає додаткові можливості, які повинні допомогти ряду країн, у тому числі Україні.

«Нормандська четвірка» не має програми, як «Мінськ», де є чіткі пункти. «Нормандська четвірка» – це не окремий формат, а додаткове поле для діалогу. Якщо до нього долучаться США, це посилить позиції України», – вважає він.

Раніше Штати, як пояснив експерт, боялися долучитися й не хотіли створювати додаткових прецедентів.

«Проте зараз потрібно зробити якийсь крок, тому що якщо зрушень в «Мінську» не буде, ситуація може завершитися плачевно для всіх сторін, а бойові дії можуть поновитися в тому форматі, в якому вони були влітку 2014 року», – проаналізував Олександр Горбатко.

Нагадаємо, кілька тижнів тому заступник держсекретаря США у справах Європи та Євразії Вікторія Нуланд зустрічалася з Президентом України Петром Порошенком.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: