Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Дембельский тиждень

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

У таку спеку навіть мухи злітати лінуються. Що вже говорити про політиків, які за рідкісним винятком стратегічно розосередилися по відпустках та мундіалях. Однак дещо нове, а іноді й приємне, на тижні все ж сталося.

Продовжили санкції

Трохи міжнародних, але безпосередньо пов'язаних з Україною новин.

По-перше, Євросоюз продовжив санкції проти РФ ще на півроку. Це плюс.

По-друге, Бюро ПАРЄ ухвалило заяву про готовність до діалогу з Росією і про можливість повернення російської делегації до цієї структури. Це мінус. МЗС України відреагувало досить гнівно.

По-третє, за попередніми підрахунками, 52% британців проголосували за вихід країни з ЄС, 48% - проти. Отже, таки виходять. Це мінус: дестабілізується весь політичний простір Європи. Втім, ще не виключені різні варіанти: так, у Британії стрімку популярність набирає петиція із закликом повторити референдум, але вже за більш жорсткими правилами з його скасуванням у разі низької явки, а політиків, які агітували проти ЄС, викривають у використанні підроблених даних.

Онищенко і НАБУ

Політолог оцінив імовірність арешту нардепа ОнищенкаНардеп Олександр Онищенко залишить територію України до голосування за зняття депутатської недоторканності.

Найгучнішим корупційним скандалом тижня була справа нардепа від «Волі народу» Олександра Онищенка. Національне антикорупційне бюро звинувачує його і низку пов'язаних з ним осіб у зловживанні службовим становищем при реалізації природного газу, видобутого в рамках спільної діяльності з ВАТ «Укргазвидобування». Простіше кажучи – у розкраданнях на суму 1,6 млрд гривень.

У справі було затримано 10 фігурантів, а сума застави за всіх склала неймовірну для українського правосуддя цифру в 1,003 млрд гривень. Що ж, відповідає масштабу проблеми. Сам Онищенко, втім, на волі і активно свариться з НАБУ в публічному просторі. Причому не один: за нього заступилася, назвавши справу політичною розправою, Юлія Тимошенко.

Помилочка вийшла

Шукали Клюєва, а знайшли Ляшка: соцмережі відреагували на ранкові обшуки ГПУСлідчі Генеральної прокуратури помилково прийшли з обшуком до будинку лідера Радикальної партії Олега Ляшка. Соцмережі прокоментували непорозуміння.

Курйозний випадок стався вдома у Олега Ляшка: до нього з обшуком нагрянули бійці Генеральної прокуратури. Втім, швидко пішли: як пояснили згодом – помилилися адресою. Там поруч, мовляв, Андрій Клюєв живе, а до нього приходили в рамках розслідування справи про розгін Майдану.

Зайшли може і помилково, та ось увагу громадськості до розкішного будинку Ляшка (вказаного у декларації, але офіційно орендованого за заниженою ціною близько 5 тисяч гривень) вдалося привернути.

Декомунізація телеефіру

22 червня у декількох облцентрах України відбулись ріденькі демонстрації – комуністи мобілізували прорадянський електорат. Вистачило тільки на сотню-дві людей по країні та на два затримання за використання забороненої символіки – в Харкові та Запоріжжі. «Хунта» завдала удару у відповідь: ліцензії був позбавлений телеканал «Гамма», що належить синові лідера КПУ Петра Симоненка і який використовувався для просування відповідних «меседжів».

Президент на передовій

Порошенко підписав указ про демобілізацію п'ятої хвиліПрезидент України Петро Порошенко під час свого візиту в зону АТО підписав указ про звільнення в запас призваних до ЗСУ в рамках п'ятої хвилі мобілізації.

У п'ятницю Президент України Петро Порошенко раптово і без попередження доїхав до передової і побував на двох визначних опорних пунктах – у «Республіці Міст» та в «будинку з басейном», які знаходяться за 800 і 2500 метрів від лінії перетину відповідно. Там він вручав нагороди бійцям, які найбільше відзначилися у боях, а також підписав указ про демобілізацію «п'ятої хвилі». За словами Президента, якщо б не відмовилися від старої логіки ведення війни, вже була б оголошена восьма хвиля. А так ні, замість мобілізованих набираються контрактники.

Фактично це означає, що бійці п'ятої черги мобілізації повернуться додому до кінця липня. Таким чином, з мобілізованих у строю залишається тільки шоста хвиля.

Хроніки окупації

Служба безпеки України вислала з країни російського офіцера, який працював у складі Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню, полковника Володимира Чебана. Він передавав бойовикам оперативні дані по роботі ОБСЄ і займався фальсифікацією інформації про обстріли у зоні АТО, що підтверджують опубліковані СБУ записи телефонних переговорів.

Тим часом у звільненій частині Донецької області суд дав 9 років в'язниці зраднику з лав української міліції, який був навідником при обстрілі Маріуполя 24 січня 2015 року, внаслідок якого загинули 30 осіб.

«Азов» і «Донбас» повертаються на фронт – журналістДля підсилення позицій ЗСУ на Донбасі на передову повертаються полки «Азов» і «Донбас», а також спецпідрозділ швидкого реагування Національної гвардії України.

А в окупованому Донецьку стався замах на ватажка банди «Сомалі» Моторолу - у всякому разі, так стверджує «сепаратістенфюрер» Олександр Захарченко. Мовляв, підірвали фугас поруч з лікарнею, куди ця хвора людина приїхала міняти пов'язочку. Для нас ця новина цікава в першу чергу опублікованими сепаратистами фотопідтвердженнями того, що цей самий Моторола таки поранений в ліве око.

А в «ЛНР» спробували полагодити лінію електропередач. І знеструмили значну частину області. Обіцяли, що закінчать до 23 червня, але на момент написання цієї статті (25 червня) світла у низці міст (Краснодон, Стаханов, Ровеньки) все ще не було.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: