Чи можливо реформувати українську митницю? Огляд обіцянок політиків

Читать на русском
У День української митниці Слово і Діло проаналізувало, чи є у вітчизняних політиків воля до реформування митних органів.

25 червня Україна відзначає професійне свято людей, які, по суті, є її обличчям, адже першими зустрічають гостей країни, – День працівників митниці. Митні збори є важливою частиною української економіки, а самі митники – елементом системи, яка забезпечує порядок при перетині кордону.

«Слово і Діло» традиційно вирішило зібрати найбільш важливі заяви політиків, що стосуються роботи митної служби. Ми зібрали та проаналізували обіцянки політиків трьох рівнів влади: вищої виконавчої, законодавчої та обласної, щоб зрозуміти, хто й чим зобов'язаний митниці та чи варто очікувати виконання обіцяного.

Довіряй, але перевіряй

Говорячи про органи митниці, українські політики в один голос твердять, що це сфера, яка вимагає тотального контролю. Тому обіцянка в тій чи іншій формі встановити нагляд за роботою митників є, мабуть, найпопулярнішою серед депутатів і чиновників.

Наприклад, прем'єр-міністр Володимир Гройсман на початку травня пообіцяв створити міжвідомчий підрозділ для контролю за митницею, а вже 8 червня 2016 року Кабмін ухвалив рішення про створення Міжвідомчого цільового центру і 20 мобільних груп для боротьби з корупцією на митниці, а також увів обов'язкову фото- і відеофіксацію проведення митних формальностей. Контролювати роботу митників на адмінкордоні з Кримом із 1 лютого 2016 року ще на початку січня пообіцяв народний депутат Рефат Чубаров, однак свого слова не дотримав: активісти, які об'єдналися в громадську організацію «Аскер», дійсно почали роботу на адмінкордоні з окупованим півостровом, проте сталося це на 2 місяці пізніше обіцяного Чубаровим терміну.

Не вдалося протягом обіцяних 100 днів впоратися з корупцією на митниці й керівнику Державної фіскальної служби Роману Насирова. Такі сміливі плани він озвучив на початку своєї роботи – в липні 2015 року.

Боротися з корупцією неодноразово обіцяв і губернатор Одеської області Міхеіл Саакашвілі. Намір допомагати йому в цьому висловлював нардеп від «Народного фронту» Максим Поляков. Крім того, «дітище» грузинського реформатора – оновлена ​​обласна митниця – мало би також отримати обраного за результатами відкритого конкурсу керівника, однак цього не сталося: оголошення про призначення на цю посаду Юлії Марушевської було зроблене ще до того, як Державна фіскальна служба завершила відповідний конкурс, що в будь-якому разі не можна назвати прозорим процесом.

Вирішив брати приклад в антикорупційних починаннях з одеського колеги й керівник Львівської області Олег Синютка. Але він, на відміну від Саакашвілі, запропонував більш радикальний метод – перевірити всіх працівників львівської митниці на «поліграфі», а тих, хто таку перевірку не пройде, звільнити. З першим він вже звернувся до голови ДФС Романа Насірова, друге – поки очікує на виконання.

Не поступається йому в радикалізмі й традиційно експресивний голова Закарпатської ОДА. Геннадій Москаль взагалі пообіцяв звільняти всю митну зміну, якщо одного з її членів спіймають на хабарі. Відтоді вже дві зміни митників на різних пунктах контролю відсторонені від роботи. А ось чи звільнять їх – поки невідомо. Так що ця обіцянка поки має статус «у процесі виконання». До речі, так само, як і Чубаров, Москаль, щоб звести до мінімуму корупційну складову, нещодавно запропонував у підконтрольному йому регіоні створити спеціальні групи для звіряння документів щодо руху товарів через кордон.

Швидше, простіше, надійніше

Що стосується власне поліпшення умов та якості роботи митниці, то в цьому ключі також було обіцяно чимало. Той же Гройсман обіцяв і встановити на всіх митницях обладнання для сканування товарів, і автоматизувати систему управління ризиками, і багато іншого. Окрему увагу прем'єр приділив одеській митниці: він задумав профінансувати будівництво митного терміналу в Одеському морпорту та до 20 травня затвердити всі кадрові зміни в обласній митниці (правда, з останнім не впорався). Ну а керівник ДФС Насіров заявив, що в митників з'явиться обладнання, здатне запобігати ввезенню в країну озоноруйнуючих речовин.

Своєю чергою, міністр фінансів України Олександр Данилюк пообіцяв, що все це частково буде зроблено за гроші США, які нібито мають намір виділити Україні на реформування митниці 4 млн дол.

Обіцянки місцевого характеру, що стосуються роботи митниці, продовжують активно роздавати й губернатори областей. Щоправда, з різним ступенем успішності: той же Саакашвілі намір запустити з 1 березня у своїй області електронну митницю провалив. Така ж доля спіткала й обіцянку голови Чернівецької ОДА Олександра Фищука про надання місцевим пропускним пунктам «Красноїльськ» та «Руська» статусу міжнародних.

Зате заяви Саакашвілі про створення центру митного управління, Фищука – щодо відкриття двох нових пунктів пропуску вже цього місяця та Синютки – про ремонт дороги біля митного переходу «Грушів-Будомєж», поки цілком можуть бути реалізованими.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: