Експерт про Brexit: «Шлюбний контракт» з ЄС виписаний серйозно й вихід Великобританії буде довгим

Читать на русском
Олександр Федутаексперт - міжнародник МІАУ "Росія - Україна"

Навіть у разі виходу Великобританії з ЄС жодної катастрофи не станеться.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор дослідницьких програм Міжнародного інформаційно-аналітичного центру «Росія-Україна» Олександр Федута, аналізуючи референдум щодо виходу Великобританії з ЄС.

«Потрібно розуміти, що наслідки будуть розтягнуті та відкладені в часі. Так, пізніше вони почнуть позначатися, оскільки Великобританія є одним із донорів ЄС, хоча не настільки сильним, як Німеччина. Це ринок робочої сили й досить серйозний потік мігрантів вона приймала на себе. Все це позначиться, але не завтра», – пояснює Федута.

За його словами, «шлюбний контракт» з ЄС виписаний дуже серйозно й виходити Великобританія буде дуже довго.

Вихід Великобританії – не катастрофа, але сигнал до реформування ЄвросоюзуЕкс-міністр закордонних справ України поділився міркуваннями щодо ймовірності виходу Великобританії зі складу ЄС.

Водночас політолог-міжнародник Ілля Заводовський підкреслив, що вихід є малоймовірним, а навіть якщо він відбудеться, то в законодавстві немає норми про те, що країна не може повернутися до Євросоюзу.

Звичайно, такого прецеденту не було взагалі. Свого часу була ситуація з Грецією, але Великобританія – це сильний геополітичний гравець і, скоріш за все, вона просто використовуватиме вихід з ЄС як важіль тиску на Німеччину та Францію, оскільки ті формують порядок денний, що не влаштовує британців.

Додамо, як заявив міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн, вихід країни з Євросоюзу обійдеться їй у 30 мільярдів фунтів у найближчі 4 роки. Крім того, уряд у такому разі змушений буде підняти податки та урізати фінансування соціальних програм.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: