Brexit: для чого Великобританія розігрує сценарій виходу з ЄС?

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

Якщо реально оцінювати ситуацію, то вихід Великобританії з ЄС є малоймовірним.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Ілля Заводовський, аналізуючи референдум щодо виходу Великобританії з ЄС.

«Великобританія – країна, що менше за інших інтегрована до ЄС. Там немає програми впровадження євровалюти, обмежень щодо торгових квот. З огляду на це існують певні застереження, що Великобританія може вийти з ЄС», – розмірковує Заводовський.

Однак, як пояснив експерт, це більше елемент гри, щоб послабити позиції Франції та Німеччини та відігравати більшу роль, зокрема в безпекових питаннях.

Вихід Великобританії – не катастрофа, але сигнал до реформування ЄвросоюзуЕкс-міністр закордонних справ України поділився міркуваннями щодо ймовірності виходу Великобританії зі складу ЄС.

«Великобританія використовуватиме важіль Brexit як механізм протидії позиціям Франції та Німеччини в ЄС. Самого виходу не буде», – констатував фахівець.

За його словами, якщо навіть припустити такий результат, зважаючи на візову політику, а Британія не є країною Шенгену, в економічному плані це двосторонні відносини. Вдарити по Україні це може в такому ключі, що відносини з ЄС втратять свою динаміку.

«Варто розуміти, що наслідки будуть для ЄС, а для України напряму навряд чи», – резюмував Заводовський.

Додамо, що згідно з опитуванням Bloomberg, проведеним раніше, економісти пророкують падіння фунта до 30-річного мінімуму (нижче позначки в $1,35) в разі виходу Великобританії з ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: