У Великобританії стартував референдум про вихід з Євросоюзу

Читать на русском
Сьогодні, 23 червня, у Великобританії проходить референдум щодо членства держави в Європейському Союзі.

Сьогодні, 23 червня, у Великобританії проходить референдум щодо членства держави в Європейському Союзі.

Сам факт проведення цього референдуму порушує низку питань як для Євросоюзу, так і для самого Сполученого Королівства, пише «Слово і Діло».

О 9 ранку за київським часом у всій Великобританії відкрилися виборчі дільниці. Вони будуть відкриті до 22 години, а остаточний результат повідомлять зранку 24 червня. Для участі в референдумі зареєструвалися майже 46,5 млн осіб, що є рекордом для британських виборів.

Напередодні референдуму на замовлення газети Daily Mail соціологічний інститут ComRes провів опитування щодо цього референдуму. Згідно з його результатами, 48% британців виступили за збереження держави в Євросоюзі, а 42% – за вихід. Водночас, за результатами іншого дослідження, яке було проведено для газети The Times, 51% – проти виходу Великобританії з ЄС, а 49% – за.

Таким чином, відрив прихильників Євросоюзу від прихильників Brexit (скорочено від Br – Британія, exit – вихід) не є великим. Тому доля членства Сполученого Королівства буде вирішуватися тими, хто ще до не визначився остаточно.

Brexit чи членство в ЄС?

Головною рушійною силою Brexit є лідер партії Незалежності Сполученого Королівства UKIP Найджел Фараж, який вважає, що в руках Брюсселя забагато владних повноважень. На його думку, Євросоюзом керують не обрані, а призначені політики, що суперечить принципам демократії.

Водночас ініціатори референдуму про членство Великобританії в ЄС – партія консерваторів – розкололася в цьому питанні. Так, чинний прем'єр-міністр Девід Кемерон виступає за збереження членства в ЄС, а його головний суперник у боротьбі за лідерство в партії, колишній мер Лондона Борис Джонсон, виступає за вихід з Євросоюзу.

Вихід Великобританії – не катастрофа, але сигнал до реформування ЄвросоюзуЕкс-міністр закордонних справ України поділився міркуваннями щодо ймовірності виходу Великобританії зі складу ЄС.

Також, окрім частини консерваторів, за збереження членства в ЄС виступають і британські лейбористи. Провідна депутат-лейборист Ліз Кендалл вважає, що Brexit вразить економіку Великобританії й буде лише на користь «зловісним силам». Наприклад, крайньо правому лідеру французького Національного Фронту Марін Ле Пен або ж президенту Росії Володимиру Путіну.

Крім того, підтримують табір прихильників збереження членства в Євросоюзі британські ліберал-демократи. На їхню думку, Brexit може стати рушійною силою для проведення аналогічного референдуму в Шотландії, яка вже давно мріє про вихід зі складу Великобританії.

США занепокоєні

Сполучені Штати Америки побоюються, що можливій вихід Сполученого Королівства з Євросоюзу може послабити дипломатичні відносини між країнами. В матеріалі The Wall Street Journal низка аналітиків вважають, що без Великобританії ЄС, із великою ймовірністю, скасує антиросійські санкції. Американська влада також вважає, що Brexit може погіршити економічну ситуацію в Євросоюзі, який є головним торговим партнером США, та вдарити по їх економіці.

У статті WSJ наголошується, що попри результат референдуму, сам факт його проведення змінить Європу. На думку автора матеріалу, рішення Сполученого Королівства про вихід з ЄС поглибить економічну кризу на континенті. Як вважають експерти, Brexit змінить баланс сил в ЄС, а також призведе до потрясінь на фінансових ринках та зміцнення противників Європи в інших країнах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: