Український ВВП зріс уперше з 2013 року

Читать на русском
Незважаючи на те, що I квартал 2016 року став першим випадком зростання реального ВВП у річному вимірі з IV кварталу 2013 року, його темпи не виправдали очікувань.

Номінальний ВВП у І кварталі 2016 року порівняно з аналогічним періодом 2015 року зріс на 0,1% й склав 453,2 млрд грн.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на дані Державної служби статистики України.

Водночас реальний ВВП у І кварталі 2016 року порівняно з попереднім кварталом склав 99,3%.

«Незважаючи на те, що в I кварталі 2016 року зростання реального ВВП у річному вимірі стало першим випадком із IV кварталу 2013 року, його темпи не виправдали наших очікувань. Ми очікували зростання в першому кварталі на 1% у річному вимірі», – коментує дані статистики головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан.

Зниження ВВП щодо попереднього кварталу в компанії пояснюють падінням реального експорту (-0,9% кв/кв з урахуванням сезонних чинників), а також нижчими обсягами державного споживання та інвестицій (-2% кв/кв в обох складових).

«Падіння експорту було очікуваним на тлі напружених торгових відносин із Росією на початку року, а ось зменшення інвестицій, скоріш за все, мало технічний характер», – говорить вона.

За її словами, зниження відбулося після досить активного зростання інвестицій у IV кварталі 2015 року, яке своєю чергою відбулося за рахунок збільшення державних інвестицій, зокрема в оборонний сектор.

Водночас показники будівництва підтверджують, що динаміка інвестицій приватного сектора могла залишитися позитивною в першому кварталі. Додаткова вартість у будівництві зросла на 5% кв/кв.

Порошенко спрогнозував економічне зростання в УкраїніПрезидент України Петро Порошенко найближчим часом очікує зростання рівня промисловості та ВВП в Україні.

У компанії підкреслили, що залишають без змін прогноз зростання реального ВВП на кінець цього року на рівні 1% в річному вимірі (порівняно зі зростанням 1,5% г/г, прогнозованих урядом і МВФ) та очікують прискорення темпів зростання до +2, 5% г/г наступного року за рахунок інвестицій у приватному секторі.

Як повідомлялося раніше, складена Мінфіном бюджетна резолюція на 2017 рік передбачає зростання рівня ВВП на 3%.

Нагадаємо, що попередні дані динаміки українського ВВП у I кварталі 2016 року свідчили про його символічне зростання в річному вираженні на рівні 0,1%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: