Візит Нуланд до Києва: чого вимагають США від України? Експерт

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

США вимагають ухвалення закону про вибори на Донбасі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Костянтин Бондаренко, аналізуючи візит заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд до Києва.

«Така ж позиція у європейських держав, які є гарантами виконання Мінських домовленостей. Відповідно, Порошенко потрібно продемонструвати хоч якісь зрушення в цій ситуації», – міркує Бондаренко.

За його словами, зустріч з Олландом Президент провів, хоча той є вже найслабшою ланкою в європейському ланцюжку в питанні санкцій проти РФ.

Для США прийнятним є лише один сценарій розв'язання конфлікту на Донбасі – експертПолітичний аналітик прокоментувала заяву радника президента США про те, що Вашингтон вимагає виконання «Мінська» до листопада.

«Олланд розуміє, що у Франції існують серйозні проросійські тенденції й свідченням цьому є ухвалення Сенатом Франції резолюції про поетапне зняття санкцій із РФ. У 2017 році Олланд йде на президентські вибори і йому необхідно показати хоч якусь результативність. Тому в цій ситуації Порошенко потрібно було знайти хоч якісь точки дотику з ним», – пояснив політолог.

Але, як підкреслив експерт, після зустрічі Олланд залишився вірним собі й чітко зазначив на брифінгу, що Україна має виконувати Мінські домовленості й жодні «відмазки» не діють.

«Нуланд приїхала до Києва саме для цього, після чого поїде в Москву, де цю зустріч спустять до рівня Суркова, оскільки Нуланд – це навіть не держсекретар. Приблизно, якби клерк із МЗС України приїхав би в якусь країну. Тому Путін віддасть цю зустріч максимум на рівень Лаврова», – розповідає він.

Водночас в Україні її прийматиме Президент, хоча за рангом це рівень Клімкіна.

«Це ще раз показує, наскільки Україна залежна від США. Очевидно, що Нуланд приїжджає, щоб домогтися якоїсь результативності. Це важливо для неї особисто, оскільки якщо спрацює її місія й буде заморозка конфлікту, то в разі перемоги Клінтон вона зможе просунутися кар'єрною драбиною», – констатував Бондаренко.

З іншого боку, як зазначив експерт, це показує, що в США питання України спущене на рівень держсекретаря, й пріоритетом залишається вирішення конфлікту через вибори, хочемо ми цього чи ні.

Як відомо, в травні заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд зустрічалася з помічником президента РФ Владиславом Сурковим. Тоді вона заявила, що Штати не визнають вибори поза «Мінськом».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: