Чи зможе Україна обійтися без російського газу цього року?

Читать на русском
Наразі Україна не може обійтися без імпорту газу. Причому уряд розглядає варіант поставок не лише з території ЄС, а й відновлення імпорту з Росії.

За останні роки українська влада доклала достатньо зусиль до диверсифікації поставок природного газу. Питома вага газу російського походження неухильно знижується, водночас прийдешній опалювальний сезон 2016/17 без нього поки пройти неможливо.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на Deutsche Welle.

Програма відмови від імпорту

У червні міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик заявив, що буде домагатися збільшення зростання видобутку газу на території України на 6-6,5 млрд куб. м на рік. У зв'язку з цим очолюване ним відомство розробило програму, згідно з якою до кінця 2020 року Україна повністю припинить імпорт цього палива.

Росія намагається продати Україні менш якісний природний газ – експертКалорійність природного газу на кордоні України і Євросоюзу на 10-11% вище, ніж на кордоні України і Росії, що робить поставки сировини з РФ менш привабливими.

З цією метою «Нафтогаз України» також почав практику відкритих торгів зі зменшенням ціни (редукціон) на закупівлю природного газу внутрішнього видобутку. На першому етапі планується закупити до 200 млн куб. м видобутого в липні газу. Цей механізм закупівлі націлений на підвищення конкуренції та збільшення видобутку газу в країні.

Домогтися припинення імпорту газу також планується за рахунок масштабного впровадження енергозберігаючих технологій та збільшення вироблення електроенергії на АЕС.

Імпорт можливий, але все залежить від ціни

Наразі Україна не може обійтися без імпорту газу. Причому уряд розглядає варіант поставок не лише з території ЄС, а й відновлення імпорту з Росії.

Ще на початку червня прем'єр-міністр Володимир Гройсман припустив, що може направити $0,5 млрд кредиту від Світового банку на закупівлі в «Газпрому», але лише в разі, якщо росіяни зможуть запропонувати вигідну угоду. За такого розкладу Україна закупила б у Росії 3-5 млрд куб. м палива.

Без Росії поки ніяк

Експерти газової галузі стверджують, що в прийдешній опалювальний сезон Україна не зможе обійтися без закупівлі газу в РФ. Як показує практика останніх років, для спокійного проходження опалювального сезону Україні потрібно накопичити в підземних газосховищах 16-17 млрд куб. м газу. Станом на 20 червня закачано було лише близько 9,5 млрд куб. м

На користь російського газу говорять і дані щодо його ціни. «Ціна, яку «Газпром» пропонував у другому кварталі, була навіть нижчою за ціну видобутого в Україні газу – $177 за тисячу кубічних метрів», – каже співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Водночас експерт не враховує калорійність російського газу, яка є нижчою газу з боку ЄС приблизно на 10%. Безумовно, цей фактор вплине й на підсумкову ціну палива. Однак не варто забувати, що на тлі підвищення ціни нафти газ також дорожчає. Виключати варіант, що навіть з урахуванням більш високої калорійності газ із країн ЄС може виявитися дорожчим, аніж із Росії.

«Газпром» не може визначитися з ціною газу для УкраїниГазовий холдинг ПАО «Газпром» поки не розрахував ціну на природний газ для України на III квартал 2016 року.

Вихід в диверсифікації поставок

Український уряд ухвалив постанову про обмеження закупівлі газу в одного постачальника 50% загальної потреби. Це хороша та потрібна вимога. Але на ньому зупинятися не варто. Чим більше постачальників, тим вища конкуренція та нижча ціна.

«Це можливо, якщо наростити реверсні закупівлі в країнах Євросоюзу. Приведення словацької газотранспортної системи відповідні до критеріїв Третього енергопакету ЄС вирішило б усі проблеми. Але цього поки заважає позиція словацької сторони та відчайдушний опір «Газпрому», – підсумував глава Бюро комплексного аналізу та прогнозування Сергій Дяченко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: